fbpx

Светски признат вајар у галерији Културног центра у Шапцу (ГАЛЕРИЈА)

У галерији шабачког Културног центра свечано је отворена  изложба „Скулптуре“ Горана Чпајака. Поставка се може погледати до 29. маја.

„Скулптуре“ Горана Чпајака у галерији шабачког Културног центра донеле су емоцију од камена, али и традицију у служби уметности. Вајар чије се  скулптуре мере са природном хармонијом, камен обликује у сосптвене мотиве, људске страхове, импресије, заблуде, питања, тежње.

– Рад у камену је специфичан зато што камен  сам по себи  је мало више од материјала. Није само средство за репродукцију него је и некакав симбол архетипског човека. Комуникација између камена и човека је врло занимљива и  вековна.  Непролазног дијалога, да кажем. Однос ствараоца који ради у камену  мора да буде некако прилагођен  и његовом карактеру. Мало се и ми уметници  прилагођавамо камену. Отприлике би лепо морали да се договоримо са њим пре  него што почнемо уопште да  изводимо свој рад. Практично, сам тај договор производи форму која  мора имати у себи емоцију, а опет онолико колико емоције постоји и уграђена је у сам рад она безгранично зрачи- рекао је Горан Чпајак.

Настале у атељеу скулптуре Горана Чпајака настављају свој живот и на другим крајевима света – Олимпијском селу у Пекингу, Националном музеју и Музеју модерне уметности на Тајвану, у холу зграде Регионалног парламента у Марсељу, Француској, Италији, Турској, Јапану, Сједињеним Америчким Државама… Једна од њих наћи ће се и у градском простору Шапца у оквиру резиденцијалног програма Културног центра.

– Ми имамо прексу већ неколико година да уметник који је одабран да буде гост резиденцијалног ппрограма  за визуелне уметнике Културног центра има и самосталну изложбу  јер се на тај начин, пре него што уђемо или  непосредно по уласку  у пројекат  са тим уметником,  он представи локалној публици, локалној сцени. Да видимо ко је он, шта ради, чиме се бави, каква му је пракса, поетика, итд. Да разменимо информације и онда да га угостимо у оквиру резиденцијалног програма и да на крају град добије једно репрезентативно уметничко дело – истакао је Филип Ковачевић, историчар уметности.

„Скулптуре“ Горана Чпајака, вајара светског реномеа, декана и професора на Факултету примењених уметности у Београду, могу се погледати до 29. маја у галерији шабачког Културног центра. Поставка ће бити отворена и у оквиру „Ноћи културе“ у суботу, 20. маја, од 18 до 23 часа.

Текст и фото: Оља Гавриловић

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар