Светосавска изложба у Школи примењених уметности у Шапцу (ГАЛЕРИЈА)

Поводом школске славе Светог Саве у галерији шабачке Школе примењених уметности отворена је традиционална Светосавска изложба под називом “Наслеђе”. Радови педeсет ученикa рађених у различитој техници могу се погледати до 28. фебруара.

Традиција, знање, талент, све на једном месту у галерији шабачке Школе примењених уметности а у част првог српског архиепископа и просветитеља Светога Саве.

– Данашњи дан духовности обележавамо скромно у складу са препорукама Тима за праћење школа и свим епидемиолошким мерама, али уз нашу традиционалну изложбу, која носи назив “Наслеђе” на коју смо врло поносни. Радови су изузетног квалитета. Изложба је својеврсни подухват јер није лако направити изложбу у овако тешком и изазовном времену. Зато је и њена вредност велика. Све похвале нашим ученицима јер изложба под називом “Наслеђе” говори о њима који су достојни наследници Светог Саве, његовог учења и духовности – рекла је Невенка Ђокић, директорка Школе примењених уметности.

Иконе, мозаици, керамика, текстил са елементима орнаменталног веза, цртежи и слике, рељефи у камену, настали у изазовном и нимало лаком времену, као резултат креативности и посвећености чувању културне баштине и нашег наслеђа.

– Као и сваке године преовлађују иконе које су радили ученици са Образовног профила препаратор културних добара, позлате и конзерватор. Поред икона имамо заступљене још неке технике. Ту су и цртежи, акварели. Имамо чак ове године изложен и рестаураторски поступак реконструкције двери из цркве. То је нешто ново. У сваком случају као и сваке године ова изложба је посвећена духовности, Светом Сави и нашој православној цркви – истакла је проф. Мина Ступар.

Орнаменти са фресака српских средњовековних манастира представљају непресушну инспирацију за стално истраживање, учење и креативно стваралаштво ученика Школе примењених уметности, који овом изложбом, отвореном до 28. фебруара, на најдостојнији начин, одају почаст великом српском светитељу.

– Ове године имам част да будем домаћица на слави Светога Саве у нашој школи, Школи примењених уметности. Овом приликом бих волела да честитам својим колегама и свим ученицима школску славу – поручила је проф. Сузана Стефановић, домаћица славе.

Текст и фото: Оља Гавриловић

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар