fbpx

Свесрпско светилиште на најтужнијем месту, у Доњој Градини

Заједно ћемо поднети иницијативу да лева обала Саве добије назив Обала јасеновачких жртава, истакао председник Вучић после састанка са патријархом Порфиријем

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са Његовом светошћу патријархом српским г. Порфиријем, поводом 80 година од оснивања система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу и обнове спомен комплекса манастира Јасеновац. 

„Разговарали смо данас о свим важним питањима, о томе како и на који начин да оснажимо културу памћења, да учинимо све да не буду заборављене јасеновачке жртве и како држава може да помогне српској цркви у целом процесу. Данас смо коначно постигли договор, да кренемо у изградњу нечега што би требало да буде свесрпско светилиште на најтужнијем месту, у Доњој Градини, да подигнемо велики Меморијални центар у којем бисмо подсетили и на све друге злочине почињене над нашим народом, да свима укажемо кроз шта је српски народ пролазио и да се шири истина о томе“, рекао је председник Вучић и истакао да сећање на српско име и презиме неће бити затрто. Он је додао да важна институција, Музеј жртава геноцида, који је створен 1992. године, нема своје просторије и да је договорено да се покуша да се оне успоставе на простору Старог сајмишта.  

„Заједно ћемо поднети иницијативу да лева обала Саве добије назив Обала јасеновачких жртава, што би обухватило све жртве: и српске, и јеврејске, и ромске, и све друге. Верујемо да ће то наићи на одобрење градских власти. Циљ је да светској јавности укажемо кроз шта је српски народ пролазио пре 80 година и да се шири истина“, нагласио је председник Вучић и изразио задовољство што држава може да учествује у ономе што је од великог, историјског значаја и за нашу земљу и за наш народ.  „Србија данас то може да учини, Србија се не стиди својих жртава. То су наши јунаци и даћемо све од себе да њихово јуначко дело не буде заборављено. Поносан сам што Србија и српски народ памте, што никада неће заборавити ужасне злочине у Јасеновцу“, поручио је председник Вучић.  

Његова светост патријарх  српски г. Порфирије захвалио је председнику Вучићу, владики Јовану и директору Музеја жртава геноцида за велики труд и бригу коју показују за све жртве нашег народа, а поготово за оне који су настрадали на најмонструознији начин од усташке руке у Јасеновцу.  „Светилиште је права реч која описује места страдања. Много пута сам био у Јасеновцу и кад год сам ушао, имао сам утисак да сам ушао у сасвим другачију зону постојања, у једну мистичну зону, метафизички простор“, рекао је патријарх српски г. Порфирије и поручио да треба да се молимо да се такве страшне ствари, које су се догодиле у Јасеновцу, више никоме, нигде и никада не понове.  Епископ пакрачко-славонски г. Јован је подсетио на речи патријарха Германа, који је 1974. године освештао обновљене цркве у Јасеновцу, а које одређују наш однос према Јасеновцу и свему што се у њему збивало: праштати морамо, а заборављати не смемо

(Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар