Свечано отворен 64. Октобарски ликовни салон у Шапцу (ГАЛЕРИЈА)

Синоћ у Шапцу свечано је отворен 64. Октобарског салон ликовних уметника, који је поново организован као конкурсна изложба отвореног типа, какав је био у својим најбољим годинама. Од приспелих 179 радова од 124 аутора, жири је за Салон одабрао 85 радова од 78 уметника.

Радове су жирирали др Драгана Ковачић (председник), др Ана Ракић и мр Жељка Момиров, а додељене су четири награде. Три равноправне: за слику, акварел/цртеж и скулптуру и подстицајна награда „Игор Белохлавек“ младом уметнику.

Овогодишњи лауреати су Мина Глоговац за слику (диптих) „Ултра“, Ирена Кузмановић за акварел „С(ц)ене I-IX“ и Ђорђе Церовић за скулптуру „Без назива”, а награда “Игор Белохлавек” припала је Александру Бајуновићу за слику „Клање пилића“.

– Октобарски салон у Шапцу један је од најпознатијих културних догађаја у Шапцу, али и много шире. Његова атрактивност која се највише огледа у великом броју заинтересованих излагача широм Србије, својеврсна су потврда квалитета Октобарског салона, али и културне сцене нашег града. Овогодишњи Салон приказује дела актуелне ликовне сцене, промовише позитивне вредности у уметности и награђује најбоље – истакао је приликом свечаног отварања градоначелник др Александар Пајић.

Према његовим речима, Шабац је већ више од два века место које се у нашој земљи препознаје као средина у којој култура заузима посебно место на листи приоритета грађана. Сходно томе, култура као једна од области друштвеног деловања, високо је препозната и на листи приоритета градске управе.

– Финансијско материјалном подршком установама културе, међу којима је и Народни музеј и манифестацијама попут Октобарског салона, потврђујемо нашу посвећеност инстуционалној подршци у области културе. Град Шабац тежи да буде партнер свим установама и појединцима у култури, и све добре идеје институција или појединаца које су у јавном интересу вредне разматрања, ми ћемо подржати – навео је др Александар Пајић.

Славица Гајић

Фотографије: Град Шабац

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар