Све више Шапчанки заинтересовано за покретање сопственог бизниса (ВИДЕО)

Због чега велики број жена још увек има дилеме и тешко се одважи на покретање сопственог бизниса? На које препреке наилазе и како их превазилазе? Колико је тешко успоставити равнотежу између каријере и породичних обавеза и које су мере подршке и подстицаји доступни будућим предузетницама?

Услед бројних обавеза и друштвених улога које имају, многе жене одустају од својих идеја и не желе да се самостално окушају у предузетничким водама. Ова пословна грана препушта се углавном мушким рукама, иако се, ипак, последњих година повећава број дама које су се одважиле за покретање сопственог бизниса.

Уредба о утврђивању програма подстицања развоја предузетништва кроз финансијску подршку за жене предузетнице и младе један је од програма којим држава стимулише ову грану. Ту су и старт уп средства, повољни кредити код пословних банака. Подстицај сваке године стиже и кроз конкурс за самозапошљавање у којем жене добијају додатни број бодова на ранг листи.

Из године у годину интересовање за ову меру је све веће нарочито кад су даме у питању па је тако ове године у шабачку филијалу Националне службе за запошљавање приспело 80 захтева чији су потписници жене. Добијена средства, многим предузетницама била су довољна да започну или прошире бизнис. Усклађивање предузетничке каријере са приватним животом, жене које су покренуле сопствени бизнис, наводе као највећи изазов. Ипак, сагласне су да дизање руку од онога што су започеле, не долази у обзир, а да је подршка породице најважнија ставка.

Последњих година евидентан је и помак у делатностима за које се даме одлучују, па је тако све више, уместо услужних, занатских делатности, жена власница фирми које се баве производњом.

Славица Гајић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар