Стихови и музика у част васионске енергије Станислава Винавера

У Дворани “Винавер” Анекса Библиотеке шабачке синоћ је одржано поетско-музичко вече у част  Станислава Винавера. Уз сефардску музику могли су се чути стихови књижевника који је оставио неизбрисиви траг како у култури Шапца тако и целе Србије.

Поетско-музички програм “Два вида васионе”, редитеља Стефана Саблића, затворио је дводневну манифестацију “Винаверов свет 2021”. Поезијом и прозом  великог ерудите уз сефардску музику групе   Shira u’tfila дочаран је непресушни  свет песника и есејисте, утемељивача експресионистичког покрета и зачетника српске авангарде. 

– Било ми је врло инспиративно да се вратим Винаверовој поезији. Ми смо већ једном изводили једно слично вече пре  више од седам година и увек је заиста инспиративно вратити се једном таквом  великом песнику и писцу. Управо због тога било ми је и  лако да повежем његове песме и прозу са музиком – рекао је Стефан Саблић, редитељ поетско-музичког програма “Два вида васионе”.

Актуелност Винаверовог стваралаштва је свевремена.

– Сад кад сам се  вратио његовој поезији поново сам био изненађен колико је она актуелна, колико се свака песма може везати за наш данашњи моменат, за оно што живимо. Ту заиста има песама које буквално подсећају на нашу стварност  – истакао је Саблић.

Васионска енергија Винаверовог “божанственог ума” и овога пута освојила је срца, како извођача, тако и публике.

– После дуже времена  сам се поново суочио са овим божанственим умом. То је био човек васионске енергије. Ја не знам како је он све постизао у животу. Поново  сам   прочитао његов  животопис  и просто ми је занимљиво како и сада те његове песме  звуче јако актуелно. За сва времена су те је велики изазов говорити их како би било разумљиво, изазовно – истакао је Младен Андрејевић, драмски уметник.

Текст и фото: Оља Гавриловић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар