fbpx

Стигло нових 120.000 доза вакцине компаније „Астра Зенека“

Кембриџ Биомедикал кампус (Фото: astrazeneca.com)

Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар дочекао је данас са директором Канцеларије СЗО у Србији Маријаном Иванушом и директорком Уницефа у Србији Дејаном Костадиновом нову испоруку вакцина компаније „Астра Зенека“ из Ковакс програма.

Лочар је на Аеродрому „Никола Тесла“  навео да ће 120.000 доза, које су данас стигле, већ од сутра бити на располагању грађанима широм земље, при чему је највећи део предвиђен за ревакцинисање оних који су примили прву дозу тог цепива.

Он је још једном упутио апел свим грађанима да се вакцинишу, јер је то једини начин да се вратимо нормалном начину живота и путовањима, истакавши да су све вакцине у Србији добре и безбедне, а да је „Астра Зенека“ вакцина која се највише употребљава и најраспрострањенија је у свету.

Министар је подсетио на то да је наша земља још у мају и јуну 2020. године уплатила два милиона евра преко Светске здравствене организације (СЗО) за развој „Астра Зенека“ вакцине.

Према његовим речима, Србија је земља која је за то издвојила највише новца на Западном Балкану и једна од оних која је дала највише у овом делу Европе.

Он је прецизирао да је у октобру прошле године Србија уплатила приближно пет милиона евра у Ковакс програм за 1.312.000 вакцина, при чему је до сада стигло 75.000 доза, а данас још 120.000.

Министар је изразио наду да ће остатак стићи у наредном периоду, изразивши захвалност Уницефу и СЗО на сарадњи која је резултирала довољном количином вакцина.

Настављамо да бринемо о грађанима, а на њима је само да се придржавају савета струке, а то је да се вакцинишу, поручио је Лончар.

Костадинова је истакла да је друга испорука вакцина „ Астра Зенека“, која је обезбеђена у организацији Уницефа преко Ковакс програма, стигла у право време за почетак процеса ревакцинације.

Она је честитала Влади Србије на одличном процесу вакцинације и благовременој набавци доза, уз напомену да садашња ситуација показује да су безбедне и делотворне вакцине кључни фактор у борби против коронавируса.

Директорка Уницефа је указала на то да вакцине спасавају животе и да нису важне само у борби против коронавируса, већ је важно и да се врши рутинска имунизација деце и против малих богиња и полија, упркос изазовима које поставља COVID-19.

Не можемо дозволити да поново избије нека од болести опасних по живот као што су богиње, па је зато важна рутинска имунизација деце, подвукла је Костадинова и упутила апел грађанима да редовно вакцинишу своју децу.

Ивануша је оценио да је Србија јако брзо успоставила систем вакцинације, који врхунски ради и који је одлично организован од Београда до сваког села, чиме се омогућава доступност вакцина свима којима је потребна.

Он је истакао да се и у свету и у Србији види како масовна вакцинација може имати битан утицај на ток епидемије и како нас може вратити у нормалан живот, при чему је упутио апел грађанима да се вакцинишу и примењују све јавно-здравствене мере.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар