fbpx

Стеван Којић добитник награде „Сава Шумановић“

(Фото: НС сајам)

Награда „Сава Шумановић“, за домете у ликовној уметности, на 26. међународној изложби уметности „Арт Експо“, уручена је на Новосадском сајму, мултимедијалном уметнику из Новог Сада Стевану Којићу.

Жири, који је ове године одлучивао о додели награде, радио је у саставу: Славица Жарковић, историчарка уметности и кустоскиња Савремене галерије Зрењанин, мр Весна Латиновић, менаџерка у култури и директорка Галерије „Бел арт“ и Сава Степанов, ликовни критичар.

У образложењу жирија, између осталог пише: „При доношењу одлуке жири се руководио чињеницом да је Стеван Којић један од најзапаженијих уметника средње генерације, да је већ дужи низ година значајно присутан на српској уметничкој сцени те да се бави компјутерско-технолошком уметношћу која је карактеристична у времену доминантне медијализације, која узрокује нове и другачије односе међу људима и све више управља судбином човека нашег доба. При томе, Стеван Којић у својим остварењима на узбудљив и култивисан начин дефинише јасне естетске и етичке потенцијале своје уметности.“

Признање је лауреату уручено у Аули Новосадског сајма, у амбијенту поставке „Секвенце из војвођанске уметности XX века“ – носеће изложбе приредбе на којој су представљена дела новосадских аутора – Јована Солдатовића, Јожефа Ача и Бошка Петровића.

Изложба „Арт Експо“ је отворена до четвртка, 10. марта. Радно време је од 10 до 20 часова, а улаз се не наплаћује.

Паралелно са том приредбом, у току је Сајам књига, док ће дводневни 17. међународни сајам образовања „Путокази“ бити отворен у среду, 9. марта.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар