Станислав Хочевар у посети Шапцу

(Фото: Оља Гавриловић)

Београдски надбискуп Станислав Хочевар данас је био у посети Шапцу. У Градској кући га је примио градоначелник Шапца др Александар Пајић.

Реконструкција римокатоличке цркве Свете Ане у Шапцу,  била је тема данашње посете београдског надбискупа Станислава Хочевара. У разговору са градоначелником Шапца др Александром Пајићем договорени су даљи кораци у реализацији овог пројекта. 

– Више од пола године како смо почели разговоре око реконструкције римокатоличке цркве Свете Ане у Шапцу. Сада смо само интензивиррали те разговоре јер ради се о верском објекту који је још у доба краља Александра подигнут 1928. године. Заиста је нешто што је културно добро на територији града Шапца. Ми заједнички морамо мислити о свим верницима, о свим верским заједницама које су на територији града Шапца. Разговорали смо о реконструкцији тог верског објекта, о спремности града Шапца да из буџета помогне ову реконструкцију. Наравно, и римокатоличка црква ће у томе учествовати. Ми смо заиста творци добрих међуљудских односа који владају у граду Шапцу. У свим верским заједницама то желимо да унапредимо и у наредном периоду.  Сигуран сам да ће београдски надбискуп господин Хочевар дати свој велики допринос да хришћанска заједница која је овде у Шапцу буде задовољна и да градимо добре односе на темељима које смо већ изградили – рекао је др Александар Пајић, градоначелник Шапца.

Подршка града Шапца  веома je значајна с обзиром на дугогодишњу успешну сарадњу са римокатоличком црквом.

– Наша црква можда најсвестраније сарађује са читавим друштвом управо у Шапцу из више разлога. Било историјско јер је Шабац настао као један споменик на почетку Краљевине Југославије, један споменик заједништва. И већ тада је краљевина као таква, као и град, дао свој допринос. И ми смо се трудили, зато смо увек били присутни ту у друштву, пре свега са хуманитарном каритативном делатношћу. Али времена су била таква да није било могуће из више разлога до сада обновити нашу цркву и парохијски дом. Толико више јер је било после Првог светског рата све у великој брзини изграђено да би могли угостити релативно јако велик број верника наше цркве. Зато смо сада у многим годинама о свему томе размишљали. Сада је ипак наступило време да нешто учинимо. Захваљујем господину градоначелнику и граду за разумевање да би смо могли обновити било цркву Свете Ане било парохијски дом, жупну кућу која је стварно у таквом стању да би могла угрозити животе других.  Ми то морамо превенирати. Захваљујем на разумевању.  Будући да је треба тако обнављати и цркву и кућу да с једне стране сачувамо важан куртолошки сакрални споменик треба јако пуно средстава уложити. Драго ми је да град осећа спремност да то учинимо заједно. Убеђен сам да ће та сарадања још више допринети граду Шапцу да може у сваком погледу напредовати што од срца желим и захваљујем – истакао је београдски надбискуп Станислав Хочевар.

Верски објекат римокатоличке цркве ускоро ће добити свој нови изглед захваљујући Градској управи града Шапца која ће издвојити потребна средства како би се сачувало културно  добро од историјског значаја.

Оља Гавриловић

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар