fbpx

Србија неће увести санкције Русији

(Фото: Принтскрин)

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је да се Србија залаже за мир, поштује међународно право и сматра да је погрешно кршење територијалног интегритета било које земље, па и Украјине, али неће уводити санкције Русији, јер ће се по том питању руководити заштитом својих интереса, а није витални интерес Србије да некоме уводи санкције.

Србија, рекао је, поштује норме међународног права и од тога не одустаје, јер је то најбољи начин да заштитимо своју земљу, али исто тако добро разуме своје потребе и без обзира шта би неко желео, ако не припада државном руководству Србије, она има своје виталне, националне и државне интересе, али поштује и традиционална пријатељства, не заборавља шта се све дешавало 1999. и 2015. године.

Вучић је, након седнице Савета националне безбедности, пренео закључке у којим се истиче да Србија своју политику заснива на међународном праву и да пружа пуну подршку територијалном интегритету Украјине.

Вучић је додао да ће се Србија, што се санкција тиче, руководити искључиво имајући у виду своје виталне интересе.

„На основу нашег искуства, није витални политички и економски интерес Србије да уводи санкције било којој држави“, истакао је Вучић и упозорио да су за нас и све грађане Европе, али и света тешки дани.

„Имајући све у виду, ми смо покушали да заузмемо, не само заједнички, већ јединствен став по питању кризе у Украјини, по питању нашег деловања и реакције“, рекао је Вучић.

Вучић је указао да је Србија била суочена са бројним контрадикторностима, безброј проблема који се не могу јавно представити.

„Били смо суочени и са бројним притисцима. Готово нескривеним. Упркос томе донели смо одлуку трезвено, хладне главе, у најбољем интересу Србије“, истакао је Вучић.

„Верујемо да поштовање норме међународног права значи додатно снажење наше позиције у одбрани наших виталних националних интереса“, нагласио је Вучић.

Констатовао је да је било толико лажи, дезинформација, невероватних ствари у медијима у Србији и региону о питању ставова Србије, да се упитао зашто неко толико жели да гледа у српско двориште, као и да ли је могуће да неко можда што не може да учини ништа на другом плану жели само да напакости Србији.

Поштујемо међународно право, али чувамо пријатељства

Вучић је поручио да Србија поштује међународно право, али чува своје интересе и поштује дуго грађена пријатељства са другим државама.

Вучић је позвао грађане да по питању актуелне ситуације у свету буду уједињени и на страни своје земље – Србије.

Вучић је у обраћању јавности рекао да је Србија учествовала у бројним ратовима и изгубила много људи и да би, да нисмо имали толико жртава у Првом и Другом светском рату, сада имали више становника од данашње Холандије.

Зато је за нас мир преко потребан, поручио је Вучић и додао да је зато у документу који је прочитао стављена посебна тачка у којој се наводи да је потребна још већа попустљивост и уздржаност на неодговорне изјаве које стижу из региона.

„Ово говори о потреби да будемо уједињени и иза сопствене земље, да чувамо наш народ и наше грађане и њихове животе. Да гледамо у будућност и да се развијамо и говоримо јасно шта су принципи и норме међународног јавног права, али чувајући наше интересе и поштујући дуго грађана пријатељства“, поручио је Вучић.

Рекао је да свако може да види колико је труда уложено у свако слово и сваку реч из документа који је представио, како се не би наштетило Србији ни на једном пољу а да се, са друге стране, не одступи од истине и норми међународног јавног права.

„Позивам грађане Србије да буду уједињени и да се држимо заједно. Нису нам потребне сцене из филма “Три карте за Холивуд“ и да свако има своју страну, већ само једну страну, а њено име је Србија. И да заједнички станемо иза наше тробојке, наших орлова и наше земље. И да заједно развијамо убрзано нашу земљу и бринемо о грађанима и да имамо још много нових фабрика и будемо што успешнији у будућности и да све проблеме грађана успешно решавамо“, поручио је Вучић.

Патријарх разуме потребе и проблеме Србије

Вучић је рекао да је разговарао са патријархом Порфиријем и да га је упознао са закључцима које је Србија донела поводом ситуације у Украјини.

„Ја сам га упознао са свим и замолио за мишљење, благослов и за савет. Прочитао сам му текст и указао на све проблеме са којима се као земља суочавамо“, пренео је Вучић и навео да патријарх разуме потребе и проблеме Србије у политичком смислу.

Извор: Танјуг/ТВ Пинк

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар