fbpx

Србија и Уједињени Арапски Емирати потписали споразум вредан милијарду долара

(Фото: Инстаграм АВ)

Председник Србије Александар Вучић стигао је данас у Палату народа у Абу Дабију где га је дочекао председник УАЕ шеик Мохамед бин Зајед Ал Нахјан и где је потписано девет споразума између две земље.

Председник Вучић изјавио је у Абу Дабију да је потписан споразум две земље, по којем ће Србија добити милијарду долара по повољној каматној стопи, чиме ће обезбедити солвентност.

То је огромна подршка Србији, када год је тешко, Србија може да се ослони на УАЕ, истакао је председник.

„Србија ће добити од Уједињених Арапских Емирата финансијску подршку и средства по дупло мањој камати од оне по којој се задужују западне земље“, рекао је Вучић.

Он је нагласио да у овој ситуацији земље готово да не могу да нађу кеш кредите.

Додао је да се земље чланице ЕУ, попут Мађарске и Румуније, задужују по каматама од шест одсто.

„Ми излазимо (на финансијско тржиште) као земља која није увела санкције Русији и одмах имате отпор свих инвеститора, пошто су то углавном западни финансијски инвеститори. А онда ви добијете по дупло мањој стопи и можете да мењате, вратите старе кредите које смо у 2010. и 2011. узимали са каматом од 7,5 одсто. Још имамо и неке кредите са каматама по пет и шест одсто“, рекао је Вучић.

Истакао је да ће наша држава само на томе зарадити огроман новац.

„То је огромна подршка и нашем буџету и финансијама. Очекујемо и да направимо стендбај аранжман са ММФ и ту да обезбедимо додатну подршку. Са (шефом Мисије ММФ-а) Јан Киз Мартејном сваки дан разговара министар финансија. Да ми осигурамо наше финансије и да ако има нешто негде да се купи можемо увек да купимо, а да држимо ниво јавног дуга тако да никада не пређе 60 одсто БДП-а односно ниво Мастрихта“, рекао је Вучић.

Подсетио је да када је постао председник Владе Србије да је ниво дуга износио чак 79 одсто.

После енергетске кризе долази рат за храну

Вучић је рекао да је са шеиком Мохамедом Бин Заједом разговарао и о енергетској кризи.

„Ја вам опет кажем, следећа зима биће још гора него ова сад“, рекао је Вучић.

Он је оценио да после енергетике долази рат за храну.

„Морамо за све то да се спремимо, зато нам је партнерство са Емиратима оволико важно“, додао је.

Шеик Мохамед бин Зајед ал Нахјан дочекао је Вучића речима : „Добро дошао у своју другу отаџбину“.

Дочек је приређен уз 21 испаљен плотун, као и химне две земље. Вучић је изразио захвалност шеику Бин Заједу на величанственом пријему и дивном пријатељству које показује према Србији, називаћи га драгим пријатељем.

„Хвала на свему што смо урадили заједно. Радујем се Вашем доласку у Београд, да видите како напредују наши пројекти и сигуран сам да можемо још више да урадимо у интересу наших земаља“, поручио је Вучић на Инстаграму.

Извор: Спутник

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар