fbpx

Спомен-костурница у Прњавору у делима и сећању основаца (ГАЛЕРИЈА)

У ОШ “Краљ Александар Карађорђевић” у Прњавору код Шапца свечано је отворена изложба ученичких радова. Поставка је уприличена поводом стогодишнице од изградње и освећења Спомен-капеле са костурницом у Прњавору која је проглашена спомеником културе од изузетног значаја.

Памтимо, не заборављамо поручили су ученици ОШ “Краљ Александар Карађорђевић” у Прњвору пригодним програмом и изложбом посвећеном  стогодишњици од изградње и освећења Спомен-капеле са костурницом у порти цркве Светог пророка Илије.

– Мало је места у Србији, која су толико скупо платила борбу за опстанак наше државе и нашег народа, нашавши се на путу бестијане аустро-угарске солдатеске и њених сателита, чији су злочини у Прњавору и Мачви тада згрозили читав слободни свет, али и отворили Пандорину кутију из које ће само пар деценија касније зло поново прелити у ове крајеве и узети нове невине жртве. Нажалост, ужаси рата данас су се опет надвили над Европом, а наша земља се, као по усуду, и даље налази на размеђи великих сила. И управо због тога, Прњавор је не само наше сећање већ и опомена да у овим тешким, искушењима бременитим временима будемо и јединствени и мудри. Прњавор је, такође, наша духовна вертикала и наш светионик, који нас раздваја од нељуди, непогрешиво учи ко смо и шта смо, и трасира нам пут у будућност – рекао је Мирољуб Мијушковић, градски већник за културу и информисање, додавши:

– Град Шабац негује културу сећања и изуезетно је захвалан младим људима који су припремили ову изложбу у част стоте годишњице од подизања Спомен-капеле са костурницом, коју ћемо сутра свечано обележити. Уверени смо да ће они најбоље чувати успоемну на славне претке, преносити је новим нараштајима, а нас опомињати ако се случајно заборавимо.

Испод пода Спомен-капеле налазе се кости 533 мештанина Прњавора, који су мученички страдали током Првог светског рата. Споменик је подигнут несебичним залагањем др Арчибалда Рајса, који је први светску јавност обавестио о монструозним злочинима аустро-угарске војске у Мачви у Подрињу, и уз свесрдну помоћ краља Александра Првог Карађорђевића.

– Сутра ће са благословом нашег епископа Јеротеја, који ће са неколико епископа Српске православне цркве доћи у Прњавор да одслужи Свету архијерејску литургију, тако да бих позвао све да се окупимо у пола девет  у црквеној порти испред нашег Светога храма где ће у девет часова бити служена Света архијерејска литургија. После тога по протоклу организатора Српске православне црквене општине Прњавор и града Шапца ће се обављати даља дешавања –  поручио је протојереј Миладин Богдановић, старешина Цркве Св. Пророка Илије у Прњавору.

Влада Србије 1962. године капелу је прогласила спомеником културе од изузетног значаја што је сврстава у једини споменик највишег ранга на подручју града Шапца. На предлог црквеног одбора у Прњавору и блаженопочившег епископа Лаврентија Српска православна црква је на стогодишњицу од почетка Великог рата, жртве из овог места канонизовала као Свете великомученике и благословила да се славе 30. децембра.

Текст и фото: Оља Гавриловић

ПРОГРАМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 100-ГОДИШЊИЦЕ

9.00 часова

Верски обред – Света архијерејска литургија

(Његово Преосвештенство епископ шабачки Јеротеј)

11.50 часова

Помен страдалницима

Церемонија полагања венаца испред спомен-капеле са костурницом (Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарство одбране и Војска Србије, Мачвански управни округ, Град Шабац, МЗ Прњавор и Удружења која негују традиције ослободилачких ратова)

12.05 часова

Химна Републике Србије

12.10 часова

Поздравна реч водитеља програма

 12.15 часова

Обраћања:

Обраћање Његовог Преосвештенства епископа шабачког г. Јеротеја

Обраћање градоначелника Шапца др Александра Пајића

Обраћање министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Николе Селаковића

 12.28 часова

Одјава и крај државне церемоније

 12.30 часова

Меморијални програм у Дому културе у Прњавору

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Шабац – град будућности”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар