Соларна електрана у Јевремовцу захваљујући ИПАРД инвестицији

Шабачку фирму АБД-ПРОМ Јевремовац данас су обишли шеф делегације и амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жофре, министарка за Европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, директорка Управе за аграрна плаћања Биљана Петровић и градоначелник Шапца др Александар Пајић. Захваљујући ИПАРД инвестицији “АБД-ПРОМ” у Јевремовцу реализовао је пројекат соларне електране.

АБД-ПРОМ Јевремовац, од 2019. године посредством ИПАРД програма, успео је да постави соларну електрану капацитета од приближно 600 киловата. Инвестиција у износу од 72 милиона динара са ПДВ обезбедила је повећање прихода уз уштеду енергије.

-Лети трошимо највише струје, у мају, јуну, јулу, августу и септембру замрзавамо свеже воће и трошимо пет пута више струје него у осталим месецима, али је тада и производња пет пута већа. Тих месеци имамо довољно, а ових осталих имамо вишкове које пласирамо Електропривреди Србије. Важно нам је да имамо енергију за сопствене потребе – истакао је Александар Јаковљевић, власник и директор АБД-ПРОМ Јевремовац.

Овим пројектом Европске уније и Републике Србије омогућено је повећање активности фирме и њена конкурентност.

– ЕУ већ дуго сарађује са Министарством пољопривреде и у оквиру ИПАРД-а смо још одавно издвојили 175 милиона евра. Тај новац ће моћи да генерише инвестиције од укупно 600 милиона евра у пољопривреду. Пошто желимо да урадимо још и више, тренутно разговарамо о наредној фази ИПАРД-а за који ћемо издвојити 280 милиона евра. То су све бесповратна средства, која ће са суфинансирањем државе Србије и компанија пружити пољопривреди много више. Разговарамо са Министарством које су то мере које бисмо могли да спроведемо. Ми бисмо волели да се овај новац искористи за унапређење општинске инфраструктура, изградњу руралних путева… Слушаћемо шта пољопривредници кажу, да видимо какви су њихови планови и онда ћемо томе прилагођавати мере. Постижемо одличне ефекте од када смо кренули са применом ових мера. Извоз у Србији се удвостручио и више од половине тог извоза иде у земље ЕУ и ствари се великом брзином мењају на боље. Желимо да будемо сигурни да сви ресурси који су на располагању, сва средства која имамо, стигну до самих пољопривредника како би могли да реализују пројекте, а у циљу да се модернизују, буду конкурентни на тржишту и буду еколошки, рекао је Емануел Жофре, шеф Делегације и амбасадор ЕУ у Србији похваливши Министарство пољопривреде, на челу са министром Недимовићем, да вредно ради на томе да са убрзају све процедуре.

ИПА фондови намењени за развој пољопривредне производње један су од резултата вишегодишњег рада Владе Републике Србије.

-Прво је требало Управу за аграрна плаћања, која је дуго била у Шапцу, пребацити у Београд, јер је то био услов Европске комисије. То је реализовано 2016. године и ми смо ослободили тих 175 милиона евра за седмогодишњи период, од 2014. до 2020. године. Један од успешних пројеката је овај који је реализовао домаћин и човек са визијом Александар Јаковљевић, који је показао да се не плаши да уше у процес промене. Тај процес нас чека управо у погледу коришћења обновљивих извора енергије и свега што је зелена агенда за Европу и Србију, рекла је Јадранка Јоксимовић, министарка за ЕУ интеграције најавивши нови седмогодишњи период, 2021. до 2027. када Србији треба да буде доступно 288 милиона евра гранта за пројекте из области пољопривреде, али ће око 40 одсто тих средстава бити намењено подизању учешћа обновљивих извора енергије и “зелене пољопривреде”.

– ИПАРД ће посебно обратити пажњу на пројекте који ће се тицати родне равноправности и учешћа жена у пољопривредној производњи. Ми у пројектима који су аплицирани имамо само око 23 одсто жена, а мислим да би то требало да буде много више. Такође, ту су и млади. Отприлике сваки 14. који аплицира за пројекте из области пољопривредне производње има мање од 40 година. Просечна старост власника пољопривредних газдинстава који су аплицирали је 61 година. Мораћемо да подстакнемо младе како би остајали на селу и морамо подстаћи равномеран регионални развој – истакла је Јадранка Јоксимовић.

Техничко-технолошки напредак српске пољопривреде кроз ИПАРД пројекте све је видљивији.

– ИПАРД служи за то да реализује појединачне инвестиције. Александру Јаковљевићу је трошак електричне енергије био 8 до 10 одсто. Инвестиција ће се вратити за четири године. Век соларних панела је 15 до 20 и он неће имати тај трошак, него ће му то остати као профит. Са друге стране, он је пионир нечега где у техничко – технолошком напретку српску пољопривреду померамо неколико корака напред. Ово ће бити пример за целу Србију. Прошле године људи нису веровали ни у роботизацију у сточарству, сада имамо захтев из Варне да што пре кренемо са новим конкурсима за роботизацију – нагласио је Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде

Директорка Управе за аграрна плаћања Биљана Петровић изразила је задовољство што један овакав пројекат може да се види баш у Шапцу.

-Један човек је имао визију, нашао начин како да повећа свој приход и има уштеду енергије. Нас у наредном периоду очекује завршетак позива за меру III и још један позив за меру I, односно за улагање у физичку имовину. Пољопривредници и на овом примеру могу да виде да ИПАРД није компликован, да могу да се поднесу захтеви, да се они одобравају и да се враћају врло високи износи и да озбиљно могу да унапреде своју пољопривредну производњу – рекла је Биљана Петровић.

Град Шабац је локална самоуправа са једним од највећих подстицаја за пољопривредну производњу у Републици Србији.

– Овај добар пример сарадње са државом, али и са фондовима ЕУ говори да можемо да направимо значајне помаке у квалитету пољопривредне производње. Соларна електрана, коју ово предузеће користи, омогући ће граду Шапцу мању потрошњу електричне енергије из система који сви заједно користимо, а вишак који се овде произведе биће враћен у енергентски систем Србије. То је још један доказ колико визија једног човека и примери добре праксе могу да утичу на заштиту животне средине и коришћење обновљивих извора енергије. Велико је задовољство што овакве фирме дају пример осталим пољопривредним произвођачима из Мачванског округа који су такође опредељени према Шапцу – рекао је др Александар Пајић, градоначелник Шапца

Хладњача АБД-ПРОМ Јевремовац, годишње обради око 5.000 тона воћа. Уградњом око 2.000 панела на око 3.000 квадратних метара кровне површине, коришћењем обновљивих извора енергије, обезбеђено је боље пословање уз очување еколошке средине.

Текст и фото: Оља Гавриловић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар