fbpx

Смотра шабачких младих рецитатора “Песниче народа мог”

Градска смотра рецитатора “Песниче народа мог” већ више од пола века окупља ученике шабачких основних и средњих школа.

– Оно што ме радује је да смо после две године узели мало ваздуха и успели смо, иако је било врло дискутабилно, да одржимо уживо данашње такмичење. Некако смо се изборили. Зато је радост већа данас. Иначе, данас је обележавање Међународног дана поезије и ево у славу поезије догодило се да се баш такмичење одвија на данашњи дана – рекла је Бранка Тодоровић, организатор такмичења из Културног центра Шабац.

Првог дана такмичења своје умеће у рецитовању показали су најмлађи у категорији од првог до четвртог разреда основне школе.

-Ја сам Ена Петровић из ОШ “Јанко Веселиновић”, четврти разред. Припремала ме је учитељица Љубица Симић. Спремила сам стихове “Кажу није то ништа” Данијеле Квас. То је једна, да кажем, пубертетска рецитација. Мислим да ми пристаје. Одлучила сам се за њу јер видим ту девојчицу у себи.

– Ја сам Анђелија Крстић из ОШ “Јанко Веселиновић”, четврти разред. Припремала ме је наша учитељица Љубица Симић. Одабрала сам песму “Глиста тренсетерка” Данијеле Квас јер мислим да то треба природно да се изрецитује И мислим да ја то могу.

– Ленка Поповић, ОШ “Николај Велимировић”. Припремала ме је учитељица Славица Вишњић. Изабрала сам песму “Баш ми се свиђа” Данијеле Квас”. Зато сам овако обучена. Онако како ја желим. Није било тешко спремати се јер песма ми одговара. Слаже се уз мене јер некако бунтовничка, а ја волим да будем своја, па ми је та песма легла јер је у питању девојчица која гура своје.

– Изабрала сам песму “Филозофија једне буце” Елизабете Георгијеве. Некако ми одговара та песма зато што је шаљива а ја волим да се шалим – рекла је Милица Станојевић.

-Идем у трећи разред код учитељице Славице Вишњић. Изабрала сам песму “Љубави према колачима” јер обожавам да једем колаче. Баш ми пристаје. Волим да рецитујем. Поносна сам кад сам на бини – истакла је Истина Ковачевић.

И овога пута, после двогодишње паузе због пандемије корона вируса, за учешће на једној од најстаријих манифестација у Србији, највише интересовања су показали најмлађи.

– Најбројнија су деца у најмлађем узрасту. Оно што ме јако обрадовало, без обзира на ову велику паузу, јесте то да се 41 дете данас пријавило на такмичење. И то је радост. Ипак, да нас то не завара. Колико год је то радост уједно је и привид. Средњи узраст се већ у много мањем броју пријавио за такмичење – 27 такмичара од петог до осмог разреда. И онда оно што највише плаши, уместо да буде обрнуто, средњошколски узраст – пријавило их се само једанаесторо. Мислим како сазревају да губе интересовање, да су преоптерећени и школом и ммногим другом стварима. Стално се жале на то време које им недостаје – истакла је Бранка Тодоровић.

Финално такмичење Градске смотре рецитатора “Песниче народа мог” одржаће се у петак, 25. марта, са почетком у 18 часова у Великој сали Културног центра у Шапцу.

Текст и фото: Оља Гавриловић

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар