Сећање на знаменитог шабачког лекара др Милана Новаковића (ВИДЕО)

На Доњошорском гробљу у Шапцу данас су представници Града Шапца, Опште болнице “Др Лаза Лазаревић” у Шапцу и Међуопштинског историјског архива у Шапцу – градски већник за културу Мирољуб Мијушковић, лекар – специјалиста ургентне медицине др Милан Пантић и виши архивиста Гордана Филиповић – положили венац на споменик шабачком лекару др Милану Новаковићу (1843-1899). Пре тачно 15 деценија, у мају 1871. године др Милан Новаковић дипломирао је медицину на Универзитету у Бечу.

– Као млад лекар – хирург, др Новаковић није остао да лагодно живи у тадашњој Аустроугарској, иако је потицао из богате породице из Бочара, већ се потпуно ставио на располагање напаћеној матици-домовини, која је из пепела вишевековног ропства стварала модерну српску државу. И у томе је његова немерљива људска величина – истакао је градски већник Мијушковић.

Он је, такође, навео да је после завршених студија у Бечу др Милан Новаковић две године радио у Аранђеловцу, а потом све време у Шапцу, до своје преране смрти. После окружног физикуса др Антонија Гродера (1810-1885), био је управник прве модерне шабачке болнице, која подигнута 1865. а отворена 1. септембра 1866. године. У Другом српско-турском рату 1877-1878. др Милан Новаковић је као капетан 1. класе био командир санитетског одељења Шабачке бригаде, у којој се као лекарски помоћник (студент-медицинар) налазио и Лаза К. Лазаревић, чије име данас носи Општа болница у Шапцу.

– Споменик др Милану Новаковићу, нажалост, налази се у лошем стању. С обзиром да наш знаменити суграђанин нема наследника који би се бринули о његовом гробном месту, ЈКП “Стари град” ће покренути процедуру и обновити његов споменик. Негујући сећање на угледне претке, поштујући нашу баштину, ми на један добар начин трасирамо пут будућим генерацијама, а Шабац јесте и биће Град будућности – рекао је Мијушковић.

– У сарадњи са Градском управом наше предузеће учиниће све потребне кораке у санацији улегнућа спомен обележја и повратка гробног места у првобитно стање. Током наредне недеље на терен ће изаћи комисија која ће утврдити чињенично стање, а потом следи санација. Поред тога што ће бити поправљено оштећење, биће предузете и мере за повећање безбедности оближњих споменика – потврдио је директор ЈКП „Стари Град“ Никола Беговић.

У Међуопштинском историјском архиву у Шапцу, међу вредним документима, налази се и оригинална диплома Милана Новаковића издата у Универзитету у Бечу, једном од три најстарија у Европи, а која је у установу стигла средином прошлог века као поклон госпође Соковић.

Деспотовић: О споменику нико од претходних власти није водио рачуна

Глумац Слободан Деспотовић деценијема је обилазио споменик доктору Милану Новаковићу. – И не само ја, већ и моја сестра Марија, док је била жива. – Ово место, ипак, било је усамљено. О споменику нико од претходних градских власти није водио рачуна. Ово је прави тренутак и заиста је за похвалу што су се предузеле мере да се име и дело доктора Милана Новаковића не заборави. Он је један од првих, школованих лекара који је дошао и остао у Шапцу – истакао је наш познати глумац Слободан Деспотовић.

(Фотографије: Град Шабац / Југослав Радојевић)

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар