Савет за екологију о раду у години на измаку и плановима за наредну

(Фото: Оља Гавриловић)

Савет за екологију и зелену економију града Шапца данас је одржао 6. cедницу. На Дневном реду било је седам тачака међу којима и презентација утицаја међуусева на садржај лабилне органске материје у чернозему. Савет је расправљао о раду у овој години и плановима за наредну 2022.

–  Загађење ваздуха била је и остала најактуелнија тема. Први документ који је Савет усвојио ове године био је сет мера усмерених ка спречавању и смањењу честичног загађења ваздуха. Неке од тих мера су већ примењене у граду Шапцу. Те мере смо ставили на располагање и другим самоуправама. Значајан део тема које су покренуте у овој години, због обимности, биће пребачене у наредну годину – рекао  је др Дејан Павловић, градски одборник. 

Овом приликом допуњена је и радна група за пољопривреду и здраву храну, а стављен је и акценат на туристичке потенцијале града Шапца и заштиту природних богатстава.

– Један сегмент којим ћемо се бавити идуће године. Очекујемо да из рада те групе проистекне један стратешки документ који ће се односити првенствено на нашу територију јер сви знамо колико је битна пољопривреда, производња здраве хране за наше здравље јер подаци говоре да је то нешто што нас може подићи у економском  смислу и омогућити развој али и општи пораст  друштвеног развоја. Своје активности умсерићемо и на развој туризма на територији града Шапца али и заштиту природног богатства – истакао је др Дејан Павловић, градски одборник.

Одржана је и презентација о утицају међуусева на садржај лабилне органске материје у чернозему.

– Јако важна тема зато што је примећен тренд опадања органске материје. Она је у Војводини преполовљена. Ово је један од начина на који може да се одржи и повећа чак органска материја у земљишту. А примећен је и тренд опадања сточног фонда па пошто нема стајског ђубрива ово је један од начина – рекао је Стефан Павловић, члан Савета за екологију и зелену економију.

Савет ће у наредном периоду бити богатији за нове чланове који ће својом стручношћу помоћи да се  и неке друге теме, као што је едукација у области екологије, унапреде на територији града Шапца.

Оља Гавриловић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар