„Шапчанка Анка“ музички печат Вокално-инструменталне групе “Шапчанке”

Удружење љубитеља народне музике Вокална група „Шапчанке“, данас је у великој сали Културног центра, промовисало ауторску песму „Шапчанка Анка“. Аутор текста је Бранка Тодоровић, музика и аранжман Миленко Божић, продукција Александар Божић.

Првим извођењем ауторске песме “Шапчанка Анка”, уз клавирску пратњу проф. Соње Живковић, директорке Музичке школе “Михаило Вукдраговић”, вокално-инструментална група “Шапчанке” крунисала је веома успешан седмогодишњи рад на промовисању и неговању народне музике.

– Дошла сам на идеју да би требало да испоштујемо и ову историјску личност града Шапца, чувену Анку Обреновић која је свирала први клавир у Шапцу. Доста тога је причано о њој али музички није била до сада поткована. Предложила сам Бранки Тодоровић да напише текст. Музику је прихватио да компонује Миленко Божић и тако ја настала ова предивна песма – рекла је проф. музике  Живка Јовановић, оснивач Вокално-инструменталне групе “Шапчанке”.

Шабац је имао доста музичара. Међу њима и надалеко чувених Цицварића, много популарнијих од Анке тако да је повратак овој шабачкој дами био неминована.

– Она је  је унела европски дух у Шабац.  Унела је по први пут  уметничку музику у град Шабац. И њој и “Шапчанкама” уједно ће ово остати вечна успомена на музику града и лепоте овиох песама које певамо – поручила је проф.  Живка Јовановић.

Аутор текста Бранка Тодоровић истакла је да је на овај начин испуњена жеља “Шапчанки” да подсете млађе генерације на златно Јевремово доба али и оставе  сопствени музички печат будућим генерацијама.

– Шабац је у то време био Европски град кроз који је провејавао дух културе, уметности, образовања. Музика је била доминантна. Анка  се облачила по бечкој моди, касније и по париској. Зато су је и звали Анка помодарка.  Нас Шапчане све то греје кад се сетимо времена која су прославила наш град. Ми дугујемо том времену, пре свега Јеврему Обреновићу што је за петнаест година столовања у овом граду учинио много за културу и образовање. Шабац је надалеко био познат град. “Шапчанку Анку” сам написала управо подстакнута тим некадашњим духом а и да испуним обећање “Шапчанкама” јер су оне веровале у мене иако ја сасвим нешто друго пишем –  истакла је Бранка Тодоровић, аутор текста.

 “Шапчанке” су музички дух Шапца пронеле и на многобројним  гостовањима широм Србије али и ван граница наше земље. Већ сутра одржаће један од четири традиционална целовечерња концерта у Великој сали шабачког Културног центра. Од 19 часова програм Новогодишњег концерта Вокално -инструменталне групе “Шапчанке” биће богатији и за ауторску песму “Шапчанка Анка”. 

 Текст и фото: Оља Гавриловић

ШАПЧАНКА АНКА

“Мали Париз” беше име града

Чувен по клавиру што свираше даме

Бунтовна принцеза по учењу знана

Привукла је пажњу угледних грађана

У дивноме Шапцу, боемскоме граду

Родила се Анка, Анка “помодарка”

“Мали Париз” Шабац су прозвали

У Европи сви за њега су знали

По раскоши он је чувен био

Дух евроспки у Шабац се слив’о

У дивноме Шапцу, боемскоме граду

Родила се Анка, Анка “помодарка

Газда Јеврем поштован је био

Јер је Шабац славним учинио

А недељом кад се град одмар’о

Дивили се Шапчани фијакеру старом

У дивноме Шапцу, боемскоме граду

Родила се Анка, Анка “помодарка”

                                            Бранка Тодоровић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Шабац – град будућности”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар