Шапчани дали педалу раку (ГАЛЕРИЈА)

У Шапцу је данас одржана акција “Дај педалу раку”. Циљ овог догађаја био  је подизање свести друштвене заједнице, а посебно жена, о значају превентивних и редовних прегледа дојки, раног дијагностиковања и лечења болести као и промовисање здравих стилова живота.

(Фото: Оља Гавриловић)

Шабачки Завод за јавно здравље, Дом здравља “Др Драга Љочић”, Општа болница “Лаза К. Лазаревић”  и Удружење “Европски центар за екологију”, под покровитељством града Шапца, реализовали су акцију “Дај педалу раку”.  

 – Завод за јавно здравље данас подржава хуманитарну акцију “Дај педалу раку”  чији је креатор Удружење грађана “Милица”. Ми смо данас овде  са свим здравственим установама  са територије нашег града да подржимо ову хуманитарну акцију, да истакнемо значај превентивних прегеда,  свакодневне бриге жена о сопственом здрављу  и да нашим суграђанима  поделимо здравствени савет и здравствено-промотивни материјал – рекла је Жељка Нинковић из  Одељења за промоцију здравља Завода за јавно здравље.

 О значају рада на превенцији и едукацији  жена и уопште становништва  свесни су и у шабачкој Општој болници “Др Лаза К. Лазаревић”.

 – Порука данашње акције  је да треба бринути о свом здрављу, да редовно треба контролисати своје здравствено стање, да се треба бавити спортом, живети здраво, избацити штетне навике.  Порука за жене  са данашње акције – рак дојке јесте најчешћи малигни тумор  код жена али је  излечив уколико се  открије на време.  Због тога жене треба једном месечно да прегледају  своје дојке, једном годишње  да раде ултразвучни преглед дојки. После четрдесете године мамографски преглед  на сваке две године. Уколико примете било шта сумњиво нека се јаве одмах свом лекару – истакла је др Славица Ђурић, хирург у  Општој болници “Лаза К. Лазаревић”.

На штандовима шабачких здравствених установа могао се узети промотивни материјал везан за Међународни месец борбе против рака дојке, али и за здравље уопште. Суграђани су имали прилику да разговарају са здравственим радницима, као и да измере крвни притисак и шећер у крви.

 – Ми смо установа примарне здравствене заштите која велики значај придаје управо превентивним прегледима. Тежимо  томе да имамо више превентивних у односу на прегледе због болести  и других погоршања здравственог стања. Управо и ова акција  “Дај педалу раку” показује да су здрави стилови живота једна од превенција. Дакле, превенција, вожња бициклом је једна важна физичка активност  у борби против  не само малигних болести  него и против кардиоваскуларних, дијабетеса, мелитуса који је, такође, у порасту – нагласила  је др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља “Др Драга Љочић”.

Ово је била одлична прилика да и здравствени радници, учесници акције, својим личним примером покажу суграђанима да треба бринути о свом здрављу.

– То управо  сада радим пошто имам већ четрдесет седам година  и проверавам какав ми је крвни притисак  да бих знао  да ли треба да водим још више рачуна о својој исхрани, да ли треба да појачам физичку активност  и да ли можда  треба да почнем да пијем неке лекове. Наше суграђанке које  су навршиле више од педесет година  требало би да се јаве  на скрининг. Повезаност здравог живота, превенције у здравственом систему и циља  да будемо здравији и да имамо један квалитетан живот – поручио  је др Дејан Павловић из Европског центра за екологију.

 У склопу акције одржана је и бициклистичка вожња подршке која је кренула са Трга шабачких жртава до Табановачке шљункаре у дужини око 12 километара.

Текст и фото: Оља Гавриловић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар