Шабачки медицинари положили венац на споменик Лази Лазаревићу

(Фото: Шабачки лист)

Представници Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић” у Шапцу положили су данас венац на споменик књижевнику, лекару и хуманисти др Лази К. Лазаревићу поводом 170 година од његовог рођења. На споменик великану у Господар Јевремовој улици у пешачкој зони, венац су положили хируршкиња Славица Ђурић, главна сестра Данијела Ђурашковић, доктор ургентне медицине Милан Пантелић и физиотерапеут Влада Богићевић.

„На данашњи дан одајемо пошту и почаст великом човеку, који је за само 11 година активног рада оставио неизбрисив траг не само у књижевности, него и у медицини. Са поносом на наслеђе које нам је оставио Општа болница у Шапцу од 2011. године носи његово име. Као што знамо, доктор Лаза Лазаревић је рођени Шапчанин, а ја сам поносна што долазим из установе која носи име овог српског великана. Такође сам поносна што сам у име свих запослених у овој здравственој установи положила венац на његов споменик”, рекла је др Славица Ђурић.

Српски књижевник, лекар и хуманиста, др Лаза К. Лазаревић рођен је 13. маја 1851. године, у Шапцу, где је и провео своје детињство. Објавио је 72 стручна и научна рада у српским и немачким часописима. Написао је девет приповедака. Иза себе је оставио осам објављених и једну необјављену приповетку. Био је члан неколико српских научних друштава. Оснивач је геронтологије у Србији. У архиви и документацији Специјалне болнице за психијатарске болести ,,Др Лаза К. Лазаревић” чува се 156 историја болести у које су унете лекарске сведоџбе од којих је 50 својом руком написао Лазаревић.

Преминуо је од туберкулозе у својој тридесет деветој години, 10. јануара 1891. године у Београду.

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

1 коментар
1

Прочитајте још

1 коментар

Ivanka-Vidovdan 13.05.2021 - 19:16

Bravo! Tako treba! Budimo ljudi, ma koje vere bio ili ma koje boje kože bio. Vera, ljubav i nada grade slogu i zbližavaju ljude.

Одговорите

Оставите коментар