Шабачки лекари прославили Свете Враче

У Клубу шабачке Опште болнице “Лаза К. Лазаревић” обележена је лeкарска слава – Свети Врачи. Због пандемије корона вируса присуствовао је ограничен број гостију.

И ове године, сходно тренутној ситуацији са пандемијом вируса Ковид-19, лекари Мачванског округа, обележили су своју славу Свете Враче – браћу Козму и Дамјана. Од 1993. године у улози домаћина смењивали су лекари служби шабачке Опште болнице “Лаза К. Лазаревић” и Дома здравља “Др Драга Љочић”, а већ једну деценију та част припада Регионалној подружници Српског лекарског друштва – Шабац.

– Славимо сећање на Козму и Дамјана и молимо им се да нам помогну у тешким данима и изазовима са којима се суочавамо. Утихнула је песма, зато можемо рећи Слава нас је одржала њој хвала. У тренуцима болести пацијент се суочава са телесним тегобама, али и духовним дилемама и ширина лекара се огледа у томе да пружи помоћ у обе сфере. Ми смо ту за наше пацијенте да помогнемо на сваки начин. Жеља највећа је да наредне године у другачијим околностима и бољем расположењу обележимо нашу еснафску славу – рекла је прим. др Љиљана Станимировић, председник овдашње подружнице Српског лекарског друштва и шеф канцеларије Лекарске коморе Србије у Шапцу.

Славаска процесија, започета традиционалним служењем свете литургије  у болничкој капели посвећеној Светим Врачима – браћи Козми и Дамјану, настављена је обредом сечења славског колача у Клубу Опште болнице, уз присуство лекара  и неколицине уважених гостију.

– Велико је задовољство што смо се данас окупили да обележимо два свеца као славу професије која је у првим борбеним редовима у борби за здравље наших суграђана. Промоција здравља је важан сегмент рада актуелне градске управе и уз помоћ Владе Србије и председника Србије уложили смо као Град значајна средства у реконструкцију Опште болнице и Дома здравља, доградњу капацитета и сигуран сам да ће у наредних неколико година Шабац имати један модеран здравствени центар којим ће се поносити и где ћемо на најквалитетнији начин бринути о здрављу наших суграђана – истакао је др Александар Пајић, градоначелник Шапца, додавши да је борба против Ковида приоритет и најважнији задатак у очувању здравља   истовремено позвавши још једном све који то нису учинили да се вакцинишу против Ковида и тако допринесу савладавању вируса.

У духу  својих заштитника, бесребреника  чудотвораца Светих Козме  и  Дамјана, лекари су свима пожелели што скорији завршетак борбе са пандемијом Kорона вируса и  повратак нормалном животу.

Текст и фото: Оља Гавриловић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар