Шабачке коњичке свечаности: Ајскониг најбржи у дербију

(Фото: М. Лазић)

Почеле су 10. Шабачке коњичке свечаности, а око 2.000 љубитеља коњичког спорта могли су на шест галопских трка, од 51 уписаног грла на стази виде њих 47 који су се борили за наградни фонд од 1.100.000 динара. Али и програм између трка био је заиста богат па су посетиоци могли да виде и 10 штандова на Базару старих и уметничких заната . Наступиле су и Шабачке мажореткиње, КУД Абрашевић…

Ипак ће се највише причати о трци дана – Шабачки дерби. Али уместо да се говори о новој сјајној победи петнаестогодишњег Алексе Станаревића и његовог грла Ајскониг свима ће у првом плану бити пад два коња Јанура и Зорана Делајт, и тежа повреда џокеја Милоша Милојевића којег је хитна помоћ одвезла у болницу. Други џокеј Конкољ је после пада успео да дође до свлачионице.

Како смо чули Милојевић је доживео потрес мозга, сломљен му је нос и вероватно ће морати да остане у болници како би лекари испратили његово здравствено стање.

Тркачки дан отворен је трком Зорана на 1.000 метара за грла од 2 године без победе. Повела је Магични пољубац да би је престигла Проксима и Магдалена. Ипак се испоставило да је то био само њен кратки одмор пошто је у финишу Меџик Код са својим џокејом Дарком Љубомировићем поново избија на челну позицију и у времену 1:00,8 успева да победи испред Магдалене, Проксима и Принцезе Мир.

И следећа трка Ивана је била на истој дистанци а наступило је девет грла од 3 г. и ст. Од самог почетка коњи су кренули силно а предводила их је Ајс Скејт а пратилају је Глорија Голд али и остала грла су их терала да свих 1.000 метара пружају свој максимум. Тако је сјајна Ајс Скејт са јахачем Сашом Глоговцем успела да трку истрчи у новом рекорди шабачког хиподромима који ће од данас износити 0:57,7! Три дужине иза ње нашла се Глорија Голд , Ред Виђен и Хироши.

У трци Тијана на 1.600 метара наступило је чак 14 грла и старт машина је била пуна . Најбоље су стартовали Гаугамела, Арагонија и Ромео Аген ЛП. Поредак се није мењао готово 1.000 метара да би ствари ипак почеле да се ,,кува”. У циљном правцу је фантастично повукла Шајнинг Грла која је са Иштваном Козмом кренула кроз средину и после велике борбе надмашила ривале за дужину врата и остварила победу у времену 1:39,3. За њом су кроз циљ прошли Л’Орбиквет , Гаугамела и Ла Македоније.

Женска Миља – Меморијал Јездимира Адамовића је била следећа на програму и у њој се надметало пет грла од 3. г. и ст. Само на старту је повела Бордер Вар да би Варена Сторм убрзо изашла на челну позицију и никоме је више није препуштала . Успела је да победи са четири дужине предности испред Бордер Вар , Столен Тајм и Скарлет Лов. Јахао ју је Конкољ а њихово победничко време је било 1:38,4.

Савацијум – Утешни дерби на дистанци од 1800 метара окупио је седам грла од 3. г. повели су Бабајага, Мајами Сторм и Анђелика. Убрзо им се придружио Алисо али је до великог преокрета дошло у последњих стотинак метара. Мохито је после брзог финиша успео да слави у времену 1:51,2 са својим џокејом Сашом Глоговцем којем је то био други тријумф на овом тркаачком дану. До пласмана су још стигли Алисо, две дужине иза победника, Мајами Сторм и Бабајага.

После интонирања химна Србије Боже правде све је било спремно за почетак трке дана Шабачки дерби. Како смо већ рекли у старт машини се нашло пет сјајних грла која су требало да се надмећу на стази од 2.400 метара. Најбржи на старту је био Јанура али су га убрзо обишли Диско Бит, Ајскониг и Јага Јувелир. После 800 пређених метара та три грла су се издвојила , само их је предводио Ајскониг. Неки су помислили да је прерано кренуо у напад и да је Алекса Станаревић мало префорсирао своје грло. Пратили су их Камура и Зофан’с Дилајт и ништа није говорило да ће само пар стотина метара касније уследити велика драма.

Док је водећа тројка хитала према циљу поменута два коња и њихови џокеји су само ,,пропали“ и нестали са видног поља . Убрзо је било јасно да су пали али се ипак појавио један коњ који је почео да без јахача иде према циљу али из контра правца. Да није отишао према шталама могао је угрозити и грла која су остала у трци . Хитна помоћ је изашла одмах на стазу и одвезла повређеног Милојевића у болницу.

Ово је на жалост била последња трка за једног коња, којег ће морати, како смо чули, да успавају и скрате му муке. Ајскониг је убедљиво победио са чак 15 дужина предности испред Јага Јувелира и Диско Бита. Победничко време је било 2:32,4 а пехар је породици Станаревић предао градоначелник Шапца Александар Пајић победнички плашт начелник Мачванског округа Владан Краставац, а ловор директор шабачке болнице Слободан Поповић.

Због целе ситуације изјаву смо узели само од петнаестогодишњег Алексе Станаревића којем трке у Шапцу изгледа и те како пријају јер је поново победио овај пут у још већој и значајнијој трци:

– Очекивали смо добар пласман јер смо веровали у своје грло. Стаза од 2.400 метара је била велики изазов и одлучили смо да не форсирана одмах од старта, већ да пустим друге ривале на чело. Тек када сам осетио да се коњ осећа сјајно и да лако галопира кренули смо на све или ништа. Резултирало је нашом убедљивом победом и верујем да ће их бити још доста.

Младен Лазић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар