fbpx

Шабачка школа позната по коњичком клубу и шампионима

Јована Арсеновић

Средња пољопривредна школа са домом ученика у Шапцу од 2016. године поседује свој коњички клуб “Таур” и школу јахања. Током летјих месеци јахању се на овом месту учи и до 30 полазника. Замисао управе ове образовне установе је да се у простору школског дворишта, организује такмичење у прескакању препона, последњи пут одржано у Шапцу 1983. године.

Једна од најуређенијих школа у Шапцу, Средња пољопривредна школа са домом ученика, препознатљива је и јединствена по коњичком клубу Таур, основаном 2016. године и школи јахања. Полазници школе уче се раду са коњима, прилазу, неговању и техникама јахања, како би касније могли и професионално да се баве овим послом.

Љубав према коњима гајим од малих ногу,зато што су и моји родитељи имали пуно коња. На такмичењима сам освајала пуно награда, на априлском турниру прву награду, на септембарском турниру и друго место на међународном такмичењу. Имам одличне оцене у школи и свакодневно тренирам, наводи ученица Касија Марковић.

Драган Јовановић

Јована Арсеновић, такође одлична ученица истиче да се током целе зиме припремају за такмичења. Тренирамо сваки дан, тренинзи су доста напорни, изискују доста времена и пожртвованости. Тренинзи су различити, неким данима прескачемо препоне или радимо дресуру.

Школа поседује одличне услове за јахање током целе године, а заинтересована деца долазе из целог Мачванског округа. Када савладају основне технике јахања, полазници прелазе у коњички клуб где је приступ коњима доста озбиљнији.

Коњички клуб “Таур” првенствено се бави прескакањем препона, и учествујемо на свим такмичењима у нашој држави, напомиње наставник ветеринарске групе предмета Драган Јовановић. У обзир долазе домаћа и међународна такмичења, са којих се углавном вратимо са медаљом. Учествовали смо између осталих на априлском турниру, Првенству Београда и Првенству државе Србије.

Предраг Савић

Планови за наредну годину су импозантни али и остариви, истиче директор Средње пољопривредне школе са домом ученика у Шапцу Предраг Савић и најављује такмичење у прескакању препона за ову годину у школском простору.

Циљ нам је да ове године у Шапцу организујемо такмичење у прескакању препона у простору школског дворишта. Таквих такмичења није овде било од 1983. године и Балканског коњичког шампионата, тако да би то био неки нов садржај који би град имао да понуди.

Пољопривредна школа негује и смер узгјивач спортских коња који је јединствен у Србији и за њим влада велико интересовање, истичу запослени у овој образовној установи. Породице са малом децом чести су гости у школском дворишту које поседује мини зоо врт и представља праву зелену оазу,близу центра града.

Текст и фото: Данка Ловчевић

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар