fbpx

Шабачка „Ноћ културе“ – синергија уметности и креативности (ГАЛЕРИЈА / ВИДЕО)

„Отворени студио“ Телевизије Коперникус Запад у оквиру шабачке „Ноћи културе“ изазвао је, својом концепцијом и приступом, велику пажњу посетилаца.

„Искрено, јако занимљиво искуство. Први пут сам на телевизији и први пут пред камерама“, „Лепо, фино и културно“, „Први пут. Јако је занимљиво. Свиђа ми се ваш концепт ове ваше изложбе“, били су само неки од коментара.

Отворивши своја врата Телевизија Копреникус Запад демистификовала је телевизијски посао и показала суграђанима како се креира информативни и забавни програм од новинарског деска, преко студија и реализације до монтаже.

– У „Ноћи културе“ у Шапцу отворена су врата Телевизије Коперникус, а наши посетиоци вечерас нису само гледаоци. Они могу да уђу у студио, опробају се пред камерама, учествују у процесу монтаже и реализације. Са нама су шминкер и фризер. Показују како треба да изгледа тв лице и дају савете. „Отворени студио“, како смо назвали ово вече у Коперникусу, уствари је увод у серију радионица о телевизијском новинарству, камери и монтажи. Организатор је Удружење новинара Шапца, а покровитељ град Шабац – истакла је Александра Делић, председник Управног одбора Удружења новинара Шапца.

Своја врата током“Ноћи културе“  отвориле су и шабачке установе културе, удружења, поједине школе. У Народном узеју могла се погледати изложба „Сликари и дела“ из Ликовне збирке, а на Тргу шабачких жртава „Праисторијско светилиште у Десићу – једно могуће читање“.

– Посебно нас радује чињеница да је био и немали број школске деце. Та деца су показала интересовање прво да одслушају своје другаре који су изводили нумере класичне музике, али и  да уживају у програму који је био у нашој галерији. Осим тога, сви они суграђани који нису имали прилику да виде нашу сталну поставку одмах су се упутили на спрат што говори да то некакво интересовање и за културу и за сталну поставку у нашем музеју и за изложбу овог типа заиста постоји  –  рекла је Татјана Марковић, музејски саветник.

У галерији Међуопштинског историјског архива изложба „Стара штампа – 140 година Шабачког гласника“.

– Веома позитивни утисци су. Имали смо и ученике из Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ који су свирали тако да је цео амбијент био узвишенији и лепши –  рекла је Светлана Станковић, директорка Међуопштинског историјског архива Шабац.

За заљубљенике у скулптуру у галерији Културног центра била је доступна изложба вајара светског реномеа, декана и професора на Факултету примењених уметности у Београду Горана Чпајака, а у Великој сали одржана је модна ревија Иване Круљ у  организацији Удружења ликовних стваралаца Шапца.

– Вече смо почели са дивним концертом деце  из Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ тако да мислим да је то био један конгломерат свега помало. Уметност и музика увек иду, тако и мода – истакла је Соња Петровић Јагић, историчар уметност.

Изложба  о забрањеним књигама „Оковани разум“ употпуњена занимљивим инсталацијама у галерији Библиотеке шабачке донела је посебну атмосферу.

– Библиотека шабачка и библиотечки тим, изложба „Оковани разум“. Били смо довољно отвореног ума да направимо изложбу о књигама светске и домаће књижевности  које су кроз историју забрањиване. Дођите у Библиотеку шабачку да се подсетите неких од књига које сте можда давно читали, да их поново прочитате и да размислите да ли су постојали оправдани разлози за њихову цензуру – поручила је Јелена Подгорац Јовановић, директорка Библиотеке шабачке.

У Музеју шабачких Јевреја приказан је документарни филм „Доктор Драга Љочић – Одсјаји“, аутора Александре Делић, а у организацији Удружења новинара Шапца. „Ноћ културе“ употпунила је и изложба фотографија „Ехо“ ученика Школе примењених уметности, као и концерти  ученика Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ на више локација у граду.

На овај начин шабачка „Ноћ културе“ показала је синергију уметности и креативности свих учесника.

Текст и фото: Оља Гавриловић

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар