Шабац у знаку Станислава Винавера (ГАЛЕРИЈА)

Казивањем стихова из збирке песама „Мјећа“ (Париз, 1911), првог, тачно пре 110 година објављеног књижевног дела Станислава Винавера (Шабац, 1891 – Нишка Бања, 1955), и полагањем цвећа на Јеврејском гробљу  на споменик његовој раној преминулој сестри Мјећеслави Винавер, данас у Шапцу је почела дводневна манифестација „Винаверов свет 2021“, којом овај град и Фондација „Станислав Винавер“ негују успомену на нашег великог ерудиту, књижевника, дипломату и преводица, по многима најевропскијег писца у српској култури.

У подне, на Винавером тргу у Шапцу отворена је изложба „Песник говори“, изабраних стихова и цитата великог писца. Отварању изложбе, својеврсном књижевном часу у години у којој се обележава 13 деценија од Винаверовог рођења, присуствовали су и ученици шабачких средњих школа, који су имали прилику да о животу и раду писца разговарају са проф. др Милицом Винавер, његовом унуком. Винаверове стихове, такође, Шапчани су могли да читају и по целом граду, на рекламним панелима (сити лајтовима).

Церемонија отварања манифестације одржана је вечерас у дворани „Винавер“ у Библиотеци шабачкој. Госте је поздравила директорка Фондације Александра Павловић, а говорили су проф. др Милица Винавер, акедемик Јован Делић и градоначелник Шапца др Александар Пајић. Пратећи виолински колаж је извела уметница Катарина Марић. Потом је емитован документарни филм “130 година Станислава Винавера”, аутора Менте Ментовића, у продукцији Савеза јеврејских општина Србије.

Другог дана манифестације (среда) у Народном музеју у Шапцу грађани ће моћи да виде изложбу слика Љубе Поповића из легата уметника у Модерној галерији Ваљево, коју ће у подне заједнички отворити градоначелници Шапца и Ваљева др Александар Пајић и Лазар Гојковић. Ова изложба ће трајати до 23. октобра. „Винаверов свет 2021“ завршава се вечерњим поетско-музичким програмом „Два вида васионе“ (стихови Станислава Винавера и сефардска музика), редитеља Стефана Саблића у дворани „Винавер“, у којем учествују драмски уметник Младен Андрејевић и група Shira u’tfila.

Славица Гајић

(Фотографије: Град Шабац)

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар