fbpx

Шабац обележава Дан града низом догађаја у култури

Низом манифестација, превасходно у култури, Шабац ће у седмици пред нама свечано обележити Дан града – 22. април.

Град обележава овај дан у знак сећања на исти датум 1867. године, када је последњи османски војник напустио Шабац, а њихов старешина кључеве шабачке тврђаве на Сави предао капетану српске војске Лазару Цукићу. Ослобођење Шапца, на симболичан начин, означило је и ослобођење Србије, с обзиром да је гарнизон који се налазио у Шапцу, заједно са Кладовом, Београдом и Смедеревом, нашао у последњој групи утврђења која су прешла под српску јурисдикцију.

Поводом Дана града додељује се и највише градско признање – Априлска награда, чије уручење ће бити уприличено на Свечаној академији 24. априла.

ПРОГРАМ:

19. април

  Трг шабачких жртава у 12 часова: Отварања изложбе Народног музеја Шабац – „Праисторијско светилиште у Десићу – једно могуће читање“, аутора Момира Церовића.

  Изложба представља приказ вишегодишњих археолошких истраживања на праисторијком локалитету у селу Десић и круна је рада који су подржали Министарство културе и Град Шабац.   

  20. април

  Међуопштински историјски архив Шабац у 12 часова: Отварање изложбе МИАШ “Стара штампа – 140 година Шабачког гласника”, ауторке Гордане Филиповић.

  Поставка даје приказ штампе у Србији, почев од прве половине 19. века, када је Србији хатишерифом (1830.) дата аутономија, па више није било сметњи за оснивање штампарија и издавање новина. Шабац је прву штампарију (Андрије Славуја) добио 1881. године, а 1. јануара 1883. године изашао је први број „Шабачког гласника“, због чега је део изложбе посвећен 140. годишњици најстаријег шабачког листа.

  Као архивско – библиографски раритети, изложени су сачувани поједини примерци листова и часописа, који данас представљајувредан изворни материјал о времену, људима и разним збивањима у Шапцу и Подрињу.

  Библиотека шабачка у 18 часова: Отварање изложбе Школе примењених уметности „Траг у времену“ у оквиру едиције „Култура ћирилице“.

  Тродеценијски континуитет рада и стремљења Школе примењених уметности и више од две деценије дуга сарадња са Библиотеком шабачком манифестована је кроз десетине поставки и стотине изложених експоната. Свака изложба најављена је плакатом, на сваком плакату, брижљиво компонованом је представљен делић садржаја, тек да наговести симфоничност сазвучја различитих уметничких категорија.

  Осмишљен да информише о изложби и сачуван у Завичајном одељењу Библиотеке шабачке и  школској архиви, плакат остаје као сведочанство, артефакт, подсетник на бројне изложбе у Библиотеци, којима је, у оквиру едиције „Култура ћирилице“, неговано наше писмо, указивано на његову лепоту и посебност, обележавани јубилеји значајни за писану реч, уметност и културу, српску и светску.

  20. април

  Галерија Народног музеја Шабац у 12 часова: Отварање изложбе “Сликари и дела  – слике из Ликовне збирке Народног музеја у Шапцу“, ауторке Татјане Марковић.

  Изложбу чине слике, уље и акрил, које баштини шабачки музеј. Распон њиховог настанка је од половине 19. века до данас, а њихов уметнички и шири значај доприноси сагледавању и валоризацији ликовног наслеђа завичајног и српског сликарства. Током година највећи део фонда настао је откупима и поклонима аутора, породица, предузећа, организација или сродних институција.

  Приређивањем ове значајне музејске ликовне изложбе шира јавност ће бити у прилици да се упозна са остварењима седамдесет и једног аутора од којих издвајамо Уроша Кнежевића, Милоша Тенковића, Стевана Чалића, Мару Јелесић, Јована Бијелића, Милића Станковића, Бранка Станковића, Десанку Станић, Владислава Лалицког, Слободана Пеладића, Бранислава Николића…

  21. април

  Културни центар Шабац у 12 часова: Отварање изложбе “Акварел и тачка”, сликара Душана Ђукарића из Београда. 

  Један од најпознатијих српских акварелиста техником базираном на води представља све – градске сцене, марине, актове, пејсаже… За ову прилику, током боравка у Шапцу, Душан ће осликати и неколико шабачких сцена, чиме ће и наш град постати део фасцинантног опуса овог великог уметника, који је самосталне изложбе имао у свим деловима света и свуда је подједнако цењен.

  Дом културе Прњавор у 20 часова: Премијера Представе ,,Полтрон“ у извођењу Аматерског позоришта Прњавор.

  Представа ,,Полтрон“ по тексту Синише Павића је комедија о односу улизице и генералног директора у типичном југословенском предузећу у којем влада нерад, јал и неодговорност… Кроз овај однос откривају се разни негативни механизми који карактеришу стварност, а у позадини главног тока приче открива се и приватни живот ових ликова који није ништа веселији од оног на послу.

  22. април

  Церска трка са препрекама у 10 часова: Спортски догађај на планини Цер.

  Организатори: Туристичка организација града Шапца и Удружење грађана „Церска битка“.

  Трг шабачких жртава у 17 часова: Играј са нама. Дан града славимо заједно.

  Креативни, музички и забавни програм за најмлађе суграђане. Организатор: Туристичка организација града Шапца.

  Шабачко позориштe у 20 часова: Концерт Хора РТС-а у част Дана града Шапца – Отварање концертне сезоне у Шапцу.

  Програм „Српска хорска музика“ изводи Хор Радио-телевизије Србије под диригентском палицом Хаџи Јакова Милутиновића. Хор РТС-а један је од ансамбала Музичке продукције РТС и једини професионални ансамбл оваквог типа у Србији, који активно делује у правцу очувања и афирмације националне културне баштине више од осам деценија.

  Хор РТС-а добитник је многих признања, међу којима су најзначајнија: 1982. – „Октобарска награда града Београда“; 1989. – „Златни беочуг“ за унапређење културе и уметности града Београда; 2007. – „Златни беочуг“ за трајни допринос култури главног града; 2014. – „Музика Класика“ за концерт године; 2019. – „Сретењски орден трећег степена“, за постигнуте резултате у културним делатностима у 80 година рада.  

  24. април

  Амфитеатар Академије струковних студија Шабац у 12 часова: Свечана Академија у част Дана Града Шапца и уручење Априлске награде Града Шапца.

  Шабачко позориште – Галерија „Владислав Лалицки“ у 19.30 часова: Отварање изложбе позоришне фотографије, аутора Југослава Радојевића.

  Југослав Радојевић је вишегодишњи фоторепортер листа “Гласа Подриња”. Такође, вишегодишњи је сарадник Шабачког позоришта. Ово му је пета самостална изложба.

  ***

  Културна дешавања у Шапцу исте вечери се настављају 7. Фестивалом „Позоришно пролеће“ који ће трајати до 29. априла. Манифестација се организује од 2016. године, као фестивал најрепрезентативнијих продукција институционалних позоришта Србије.

  Позоришта пријављују представе које су премијерно изведене периоду од јануара претходне године, до краја фебруара године у којој је фестивал, а критеријум за селекцију је висок уметнички ниво у свим сегментима позоришног чина. Селектор Фестивала ове године је др Мирослав Мики Радоњић, дугогодишњи директор Стеријиног позорја.

  0 коментар
  0

  Прочитајте још

  Оставите коментар