Рекордан буџет за развој Шапца по највишим европским мерилима

У Шапцу је одржана 12. седница  Скупштине града на којој је између осталог усвојен предлог одлуке о буџету за 2022. годину. Одборници су се изјашњавали и о предлозима пословања за наредну годину јавних предузећа чији је оснивач град Шабац а усвојен је и предлог одлуке о изради генералног урбанистичког плана као и неколико планова детаљне регулације. 

Буџет града Шапца за 2022. годину у износу од 5.364.752.030 динара, усвојен једногласном одлуком одборника, представља до сада највећа финансијска средства у историји града која ће добром политиком пословања бити распоређена за реализацију потреба и пројеката у свим животним областима од значаја за функционисање града.

– Политика поштеног односа према  буџету, према трошењу буџета и вођењу рачуна  о сваком кораку, односно, о свакој одлуци, о сваком потпису, о свакој јавној набавци може да да одличне резултате.  Шта да очекујемо од буџета  који је за четвртину већи од наслеђеног буџета пре само годину дана? Шта да очекујемо од буџета који  у својој основи има један задатак који пролази кроз све одлуке  и дефиниције које овај буџет усмеравају  а то је одлука да се уради све што је  у моћи да грађанима буде боље – рекао је др Бобан Бирманчевић, шеф Одборничке групе СНС у Скупштини града Шапца.

Дејан Јовановић, одборник СНС у Скупштини града Шапца, подсетио је присутне на своје обраћање за скупштинском говорницом пре годину када је приликом усвајања буџета за 2021. годину истакао да је у питању развојни буџет, уравнотежен и социјално одговоран.

– Рекао сам да је по први пут град Шабац добио буџет који није делио грађане на грађане првог  и другога реда и да по први пут буџет није био усмерен према једној интересној групи  већ према свим нашим суграђанима. Колико сам био у праву показују резултати које је Град остварио  у претходној години. Свака част градоначелниче, Вама и вашем тиму, већницима на сјајном буџету  за 2022. годину Ја ни у сновима нисам могао замислити да ће Шабац имати буџет од скоро пет и по милијарди динара. То је заиста за претходни режим била мисаона именица – додао је Јовановић.

Одборник Европске зелене партије у Скупштини града Шапца Др Дејан Павловић изразио је своје  задовољство везано за досадашњи рад Градске управе.

– Изузетно сам поносан што је одборничка група Европске зелене партије део ове коалиције која је за 2022. годину испланирала овакав један буџет. Цифра од  5.364.752.030 динара,  сигурно ће прећи у одређеном проценту  ту бројку и износити преко пет и по милијарди  током наредне године, омогућила је да овај Град испуни све оно што је планирано и све оно што је неопходно како би грађани имали најбоље могуће услуге, најбољу могућу инфраструктуру и најбоље  могуће услове за живот. Наш циљ је да се овај буџет у потпуној мери изврши и да све оно што је грађанима обећано буде и испуњено. Наравно, увек тежимо да будемо још бољи, да уведемо неке иновативне ствари  и да унапредимо оно што имамо у рукама.

О развојним друштвеним, образовним, пољопривредним, привредним могућностима града сведоче и многобројна предвиђена финансијска издвајања буџетом међу којима је и 30 одсто од укупног буџета за капиталне инфраструктурне радове.

– Овај буџет већи је за 1,1 милијарду динара, односно за четвртину у односу на онај пре годину дана када је СНС преузела руковођење градом. Из приходне стране буџета имаћемо довољно средстава за све капитално што желимо да урадимо у 2022. години. Велика ствар је што ћемо 1,6 милијарди, односно 30 одсто буџета уложити у капиталне пројекте и због тога је ово развојни буџет. Поново смо смањили цену вртића и она ће у односу на прошлу годину бити нижа за још 10 одсто. Још једна добра мера, је да ће град Шабац у 2022. години обезбедити бесплатне уџбенике за све ђаке прваке, којих ће у септембру бити око 1.100. Од 1. јануара наставићемо са бесплатним градским и приградским превозом за суграђане са 65 година и старије. Издвојили смо 145 милиноа динара за ЈКП ,,Стари град” и та средства биће уложена у обнову механизације за рад, а све у циљу пружања квалитетнијих услуга према нашим суграђанима.

Велика издвајања су и за културу и информисање, где смо определили средства у износу од 277 милиона динара, за спортске клубове око 188 милиона динара и 120 милиона за пољопривреду. Ниједан једини динар нисмо узели од наших суграђана, а урадили смо велике ствари за град, што ћемо наставити и у следећој години. Новина је да ћемо по први пут имати велика улагања у проширење водоводне мреже. У плану је да се уради око 24 километра нове водоводне мреже у пет праваца. Пре почетка купалишне сезоне очекујемо завршетак комплекса отворених базена и за ту намену Град је предвидео из реалних буџетских средстава 300 милиона динара – истакао је грдаоначелник Шапца др Александар Пајић.

Политика поштеног односа према буџету дала је одличне резултате тако да ће у наредној години он бити увећан за 25 одсто, истакнуто је на 12. Седници Скупштине града Шапца на којој су представљени и програми пословања јавних предузећа за 2022. годину.

Оља Гавриловић

Фото: Град Шабац

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар