Речено-учињено: Обновљен споменик др Милану Новаковићу

(Фото: Шабачки лист)

ЈКП “Стари Град” у Шапцу обновило је споменик др Милану Новаковићу (Бочар, 1843 – Шабац, 1899), једном од првих шабачких лекара, који је сахрањен на Доњошорском гробљу у овом граду. Пре век и по, 24. маја 1871. године, др Милан Новаковић дипломирао је медицину на Универзитету у Бечу, а након кратког службовања у Аранђеловцу дошао је у Шабац, где је остао да живи и предано ради све до своје преране смрти.

После окружног физикуса др Антонија Гродера (Беч, 1810 – Шабац, 1885), др Милан Новаковић је био управник прве модерне шабачке болнице, подигнуте 1865. а отворене 1. септембра 1866. У Другом српско-турском рату (1877/1878), као капетан прве класе, др Новаковић је био на челу Санитетског одељења Шабачке бригаде. Грађани Шапца су га запамтили као изузетног хирурга и хуманисту.

Спомен обележје др Милану Новаковићу на Доњошорском гробљу, нажалост, годинама уназад налазило се у веома лошем стању, зарасло у коров и склоно паду. ЈКП “Стари град” је на 150-годишњицу његовог дипломирања, прихватило иницијативу грађана Шапца и покренуло процедуру за санацију улегнућа и обнову написа, а посао је успешно завршен пре неколико дана.

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар