„Раме уз раме“ са Београдом: Убрзани развој Шапца нови је замах и за културу

(Фото: В. Митрић)

Град Шабац оснивач је шест установа културе: Библиотеке шабачке, Народног музеја, Шабачког позоришта, Културног центра, Међуопштинског историјског архива и Дома културе у Мачванском Прњавору. Град је, такође, оснивач и Фондације „Станислав Винaвер“, утемељене у част истоименог познатог књижевика, новинара и преводиоца, по многима једног од највећих српских интелектуалаца у првој половини 20. века, рођеног Шапчанина, подсећа Мирољуб Мијушковић, члан Градског већа у Шапцу.

Он сматра да ће ауто-пут, без сумње, утицати на то да се обогате још више културни садржаји града, али и свеукупни живот и рад овдашњих људи, који ће живети скоро „раме уз раме“ са Београдом.

По богатству културних догађања, ваљаном раду овдашњих установа културе, као и по улагањима у ову важну област, Шабац је, како оцењује Мијушковић, и сада у самом врху у Србији.

– Ове године, на јавном конкурсу „Градови у фокусу“, Министарсво културе и информисања определило је Шапцу 15 милиона динара за обнову Дома културе у Мишару, у оквиру којег се налази и депанданс Народног музеја са сталном поставком посвећеном чувеном Боју на Мишару (1806), великој победи Карађорђевих устаника утканој у темеље модерне српске државе. Овогодишњим буџетом Град Шабац је за исту намену одвојио осам милиона динара – прича Мијушковић.

Пету годину заредом, археолошки тим Народног музеја у Шапцу, на челу са музејским саветником Момиром Церовићем, на локалитету Шанчина на североисточној страни Цера ради истраживање ронделе из раног енеолита (бакарног доба), између 4300. и 4000. године пре нове ере… Српски Стоунхенџ, међутим, могао би да се похвали да је чак за миленијум и по старији од британског, а истраживања је са 900.000 динара и овог лета подржало Министарство културе и информисања.

Овог лета предстоје обимни радови на реконструкцији сцене Народног позоришра, за што је ребалансом градског буџета одвојено 6,6 милиона динара…

(Извор: Новости)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар