Пуковник српског порекла аутор изложбе „Британци и Други светски рат у Југославији“

Пуковник Николас Ник Илић, војни аташе при амбасади Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске у Републици Србији, отвориће данас у 13 часова Галерији Библиотеке шабачке изложбу „Британци и Други светски рат у Југославији“. Илић је српског порекла (из Книнске крајине), а изложба чији је аутор чине 140 фотографија из збирки Империјалног ратног музеја и Државног архива у Лондону, Војног музеја у Београду и приватних колекција, од којих је око 90 први пут представљено.

Пре свечаног отварања, биће снимљен посебан видео прилог – водич кроз изложбу, о којој ће говорити Ник Илић, а који ће бити послат у Империјални ратни музеј Уједињеног краљевства у Лондону. Поред изложених фотографија у Библиотеци шабачкој наредних месец дана моћи ће да се виде и документи које је аутор годинама прикупљао, а који су аутентично сведочанство о блиској сарадњи британских снага са четничким и партизанским јединицама у борби против фашизма на подручју тадашње Југославије.

(Фото: Шабачки лист)

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар