Прва беба у Шапцу у 2022. години девојчица Даница

Прва беба у Новој години са територије града Шапца је девојчица Даница која је рођена у поподневним сатима. Порођај је прошао добро и беба је на рођењу добила одличну оцену, што значи да је и прва оцена за Шабац одлична.

-Велико је задовољство да мајци уручим поклон ваучер у износу од 100.000 динара и поклон пакет. Ово је мајци треће дете, тако да ће од града добити и накнаду у износу од 20.000 динара. И за остале бебе које су у породилишту обезбедили смо пакете”, рекао је др Александар Пајић, градоначелник Шапца.

Oн је истакао да је Град Шабац за 2022. години повећао издвајања из буџета поводом рођења деце, те је Одлуком о већем обиму права породици са децом предвиђено да свака прворођена беба у породици добије 30.000 динара, асвако друго и наредно дете у породици добиће од Града Шапца по 20.000 динара.

Уведено је и ново право за породице у којима се роде тројке. Оне ће од Града добити сто хиљада динара. Ово значи да је буџетом града Шапца за 2022. годину предвиђено 30 милиона динара за све рођене бебе под условом да мајка има пребивалиште на територији Шапца, што је дупло више средстава него прошле године. Такође, Град издваја из буџета 4 милиона динара за пакете за новорођенчад.

Током 2021. године у шабачкој болници рођено је 1.128 беба. Педијатар неонатолог др Мирјана Лукић рекла је да су током 2021. године имали и корона порођаје који су се одвијали у црвеној зони Опште болнице ,,Лаза К. Лазаревић”.

– Било је 13 порођаја, сва деца су била негативна на корону и на време су изашла кући са својим мајкама. Данашњи дан је почео добро. Имали смо три новорођенчета до сад, два дечака и једну девојчицу. Даница је прва рођена у овој години са територије града Шапца. Мислим да ће у овој години наталитет бити још бољи с обзиром на нове пронаталитетне мере – рекла је др Мирјана Лукић.

Пресрећна мајка Драгана Живановић из Метлића захвалила се на ваучеру и поклону. Даница је рођена са 3.470 грама и дугачка је 53 центиметра. На рођењу је добила оцену 10.

Текст и фото: Славица Гајић

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар