Промоција културе земаља словенског говорног подручја

(Фото: srbija.gov.rs)

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић разговарала је данас у Љубљани са директорком Форума словенских култура Андреом Рихтер о интензивирању сарадње земаља чланица тог форума на очувању заштите културне баштине и промовисању културе и савременог стваралаштва земаља словенског говорног подручја.

На састанку у новом седишту Форума у Љубљани истакнуто је да је заједнички циљ повезивање и сарадња у области културе земаља чланица Форума како би култура са словенског простора била препознатљивија и видљивија.

Гојковић, која је председавајућа Управном одбору Форума словенских култура, нагласила је да Србија активно учествује у више програма Форума и да је посебно активна сарадња у области савременог стваралаштвa, као и културног наслеђа, при чему ће се настојати да се и у будућности додатно ојачају ове активности.

Она је навела и да пројекат Нови Сад – Европска престоница културе 2022. године представља изузетну прилику за сарадњу и да се и у том контексту представе активности Форума словенске културе.

Потпредседница Владе је рекла да ће у оквиру председавања овом форуму Србија бити домаћин манифестације доделе награде „Жива“ у области музејске делатности, која окупља најеминентније представнике музеја из земаља словенског подручја.

На састанку је било речи и о активностима на изради Стратешког плана за 2022-2027. годину, што ће допринети промоцији међукултурног дијалога словенских култура, јачању узајамног разумевања и сарадње, неговања културне разноликости и побољшања видљивост Форума.

Саговорнице су указале на значај наставка Програма словенског наслеђа за очување културног наслеђа и унапређење сарадње на пољу музеологије, кроз активности у оквиру пројеката „Жива“ и „Рута књижевница“.

Гојковић је напоменула да Србија подржава и иницијативу за сертификовање културне руте „Жене-писци словенских земаља”.

Истакнуто је да је посебно значајно настављање књижевног програма “100 словенских романа” у оквиру којег се одвија преводилачка и издавачка делатност.

Форум има 13 земаља чланица: Белорусија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Северна Македонија, Пољска, Руска Федерација, Словачка, Словенија, Србија, Украјина, Хрватска, Црна Гора и Чешка Република.

(Извор: srbija.gov.rs)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар