Пројекти на београдском аеродрому настављени упркос кризи (ГАЛЕРИЈА)

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изразила је данас захвалност компанији „Ванси“, концесионару Аеродрома „Никола Тесла“, на томе што су били поуздани партнери нашој земљи и у време кризе изазване пандемијом коронавируса и што ниједан пројекат у вези са модернизацијом тог аеродрома нису прекинули.

Брнабић је, на презентацији радова на изградњи новог терминала и додели две европске награде за квалитет услуга, које је освојио београдски аеродром, указала на то да нико није био свестан тога шта нас чека у 2020. и 2021. години и у којој ће мери криза угрозити сектор авио-саобраћаја.

Да нисмо дали концесију за аеродром „Вансију“, проблеме који су настали не бисмо могли сами да решимо и то би био велики ударац за државу, рекла је премијерка.

Она је додала да су, захваљујући партнерству са поменутом француском компанијом, и у таквој ситуацији настављени сви планирани пројекти.

Један од тих пројеката, како је навела, односи се на извођење припремних радова за уметнуту писту, која ће бити опремљена најсавременијим навигационим уређајима и свим системима као и главна писта, што ће бити прва нова писта на нашем аеродрому после 60 година.

Према њеним речима, вредност улагања „Вансија“ у београдски аеродром је у 2019. години износила 16 милиона евра, у 2020. више од 60 милиона, док су за ову годину планирана улагања од 125 милиона евра.

Захваљујући поузданом партнерству и у време највеће кризе, када су сви у овом сектору били приземљени, ми смо наставили да радимо, истакла је Брнабић.

Премијерка је изразила наду да ће нови терминал бити завршен и пре 2024. године, чиме ће површина терминала бити проширена са садашњих 55.000 на више од 100.000 квадратних метара.

Према њеним речима, гради се и паркинг за 1.500 паркинг места, као и паркинг испред терминала са 800 места.

Она је нагласила и да компанија „Ванси“ има велика улагања у заштиту животне средине и да ће у октобру бити завршено постројење за коришћење природног гаса и београдски аеродром више неће користити мазут.

Брнабић је објаснила да Влада Србије у том пројекту завршава свој део посла преко “Србијагаса”, јер је била задужена за нови гасовод од више од шест километара од Добановца до Аеродрома.

Истовремено, председница Владе је оценила и да инвестиције попут немачког МТУ, који је пре неколико дана почео да гради фабрику у нашој земљи, мењају Србију и најбоља су референца за то да дођу и други инвеститори.

Инвестиције попут МТУ, али и београдског аеродрома, како је поручила, стављају Србију на мапу земаља са висококвалификованом радном снагом, јаким универзитетима, у које странци долазе да живе и раде.

Брнабић је, такође, рекла да ће на београдском аеродрому до краја ове године бити завршено фотонапонско постројење за производњу електричне енергије из сунчеве енергије, као и да се завршавају радови на изградњи постројења за третман чврстог отпада, а то подразумева да ће 100 одсто отпада са аеродрома бити рециклирано.

Почетком 2022. године биће завршено и постројење за прераду отпадних вода, а на новим паркинзима биће постављено више од 50 електричних пуњача, рекла је она, изразивши задовољство због тога што се београдски аеродром најбрже опоравља у читавој Европи, и да ће ове године број чартер летова бити на историјском максимуму, између 105 и 110 одсто у односу на 2019.

Премијерка је навела да је ове године повећан и број летова, додајући да их је 2019. било 63, а сада 71, што је, како је оценила, резултат сарадње „Вансија“ и „Ер Србије“.

Она је честитала руководству Аеродрома, а посебно запосленима, на награди „Најбољи европски аеродром у категорији између пет и 10 милиона путника“, као и за награду за најбољи квалитет хигијенских услуга.

Та награде су на понос свима, читавој Србији, закључила је Брнабић.

(Фотографије: srbija.gov.rs)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар