fbpx

Пројекат “Одвајамо” представљен на Градском тргу у Шапцу (ГАЛЕРИЈА)

Промоција пројекта „Одвајамо“ одржана је данас у Шапцу. Захваљујући Министарству заштите животне средине Шапчани су имали прилику да се упознају са овим пројектом чија је реализација на територији града почела крајем прошле године.

На Тргу шабачких жртава представљен  је пројекат „Одвајамо“ Министарства заштите животне средине Републике Србије, који се реализује уз подршку Европске уније и амбасаде Краљевине Шведске.

– Пројекат је прилично важан за територију целе Републике Србије из простог разлога јер смо за овај пројекат покрили пет региона и седамнаест локалних самоуправа  од којих је, наравно, и Шабац. Шабац није седео скрштених руку.  Шта више, град Шабац је учествовао са 150.000 евра у реализацији овог пројекта кроз који је набављено преко 26 камиона за превоз отпада и око 90.000  канти и контејнера. Конкретно, Шабац је добио близу 13.000 канти за одвајање отпада и близу 400 контејнера за различите намене, али и два камиона за транспорт отпада. Ово је пилот пројекат и само један у низу који ћемо заједно са локалном самоуправом и градом Шапцем спроводити у циљу заштите животне средине  – истакао је Душан Чаркић, помоћник министра заштите животне средине.

Пројекат одвајања кућног отпада има за циљ подизање свести грађана о важности заштите животне средине.

– Идеја пројекта “Одвајамо” је да се примарно одваја отпад како би се укупна количина отпада која завршава на депонији смањила. Изградња депоније и одржавање депоније је јако скупа. Некада оне нису ни добро урађене тако да је веома корисно не слати сав отпад на депонију. Та примарна сепарација отпада не само да ствара рецикабилни материјал него ми тако стварамо и послове, доприносимо развоју економије. Захваљујући овом пројекту који је финансиран од стране Европске уније уложено је осам милиона евра. Такође, овај пројекат финансира и Влада Републике Србије и локалне власти – нагласио је Антоан Авињон, програмски менаџер за животну средину и борбу против климатских промена Делегације Европске уније.

Град Шабац са реализацијом овог пројекта почео је крајем прошле године и то поделом бесплатних плавих канти за одвајање папира, пластике и метала индивидуалним домаћинствима.

– Ова селекција отпада јако је битна како бисмо могли да рециклирамо што више. Да пробамо да у наредним годинама одвајамо отпад како бисмо што више рециклирали, а што мање одвозили на Регионалну депонију Срем – Мачва. Добили смо велике подстицаје и од Европске уније и од министарства и мислим да је на нама, радећи у овом пројекту, да направимо значајне помаке у заштити животне средине. Позивам суграђане да заједнички учествујемо у овом пројект како би ЈКП “Стари град”  после поделе ових канти имало шта да одвезе од сепаратисаног отпада – рекао је др Александар Пајић, градоначелник Шапца.

За све оне који су желели  да сазнају нешто више о овом пројекту, као и о начинима како да се укључе у активности у наредном периоду и помогну очувању животне средине, био је приређен и пригодан програм у коме су учествовали и ученици нижих разреда шабачке ОШ “Лаза К. Лазаревић” са драмским приказом “Рециклирај, не фолирај”.

Текст и фото: Оља Гавриловић

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар