Проф. др Небојша Кнежевић са званичницима Шапца о светским искуствима у здравству

Градоначелник Шапца др Александар Пајић, градска већница задужена за здравство мр Јелена Викић и директор Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ др Слободан Поповић састали су се данас у згради Градске управе са проф. др Небојшом Кнежевићем, рођеним Шапчанином, једним од најбољих анестезиолога и субспецијалиста у области терапије бола на клиници у Чикагу (САД). Поред бројиних стручних и друштвених признања, Кнежевић је овогодишњи лауреат награде „Др Менчикати“, коју је понео за изузетно достигнуће у области терапије бола.

„Као неко коме је здравље суграђана на првом месту, било је задовољство разговарати и чути искуства професора Кнежевића. Долазак светски цењених лекара у Шабац веома је важан због размене искустава са нашим стручњацима. То је прилика да чујемо на који начин лекари широм света воде рачуна о здрављу грађана, да неке од њихових метода које су се показале као успешне, применимо и у нашем здравственом систему. Трудимо се и трудићемо се да побољшамо услове како за здравствене раднике, тако и грађане. Желимо да наше лекаре задржимо у граду и да наши суграђани имају најбољу могућу здравствену заштиту“, истакао је градоначелник Пајић.

Проф. др Небојша Кнежевић рођен је у Шапцу 1972. године. Завршио је Средњу медицинску школу, смер фармацеутски техничар, као носилац Вукове дипломе. Дипломирао је Медицинском факултету у Београду 1997. године са просеком 9.87. После лекарског стажа и државног испита, као асистент је радио на Катедри клиничке фармакологије и токсикологије на Медицинском факултету у Београду. Од октобра 2003. живи и ради у Чикагу. 

Шеф је Центра за клиничке студије у којима испитује лекове за терапију различитих врста болова. Његова ужа област истраживања је терапија бола у леђима из које има значајне резултате признате у целом свету.

Добитник је бројних признања за истакнут рад, а од америчког удружења лекара који се баве интервентном терапијом бола добио је два пута признање за академска достигнућа и то у кратком временском периоду, 2017. и 2019. године, што није пошло за руком ниједном лекару до сада.

Ове године добитник је светске награде „Др Менчикати“ која се додељује угледним професионалцима који су постигли изванредне резултате у лечењу пацијената, образовању специјалиста и субспецијалиста у терапији бола, као и значајном научном доприносу терапији бола. Проф. др Кнежевић најмлађи је добитник ове награде. Такође добитник је награде за најбољег лекара по избору пацијента за 2016, 2017, 2019. и 2020. годину.

(Фотографије: Град Шабац)

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар