Приводе се крају радови на изградњи нове котларнице на биомасу на Летњиковцу

(Фото: Град Шабац)

Градоначелник Шапца др Александар Пајић и председник Скупштине града Шапца Немања Пајић данас су у Центру за стручно усавршавање обишли радове на котларници и пратећу опрему и инсталације који су неопходни за функционисање мале мреже даљинског грејања којом се греју зграде на Летњиковцу. Нов котао на биомасу и доградња котларнице финансирани су средствима из пројекта “Биосол”.

Пројекат Биосол промовише одрживе изворе енергије, заштиту од аерозагађења и смањење трошкова грејања. Укупна вредност је 900 хиљада евра, од чега је 480 хиљада евра учешће Града Шапца. Реализација пројекта улази у завршну фазу, кроз уградњу новог котла у котларници на биомасу на коју ће бити прикључено неколико установа у насељу Летњиковац. Наставак ће уследити повезивањем индивидуалних домаћинстава и шабачког Дома здравља.

– Направили смо нову топлотну станицу са нових 0,5 мегавата и имамо све јавне установе овде на Летњиковце прикључене на топлану на обновљиве изворе енергије. Заиста, стварамо од овог дела града једно право енергетско острво које је самоодрживо. Ово је само један од примера којем треба да тежимо у читавом граду – навео је др Александар Пајић, градоначелник Шапца.

Као једна од највећих користи целог пројекта, издваја се оснивање Академије за енергетску ефикасност и обновљиве изворе енергије у чему ће град Шабац бити пионир у земљи и региону.

– Драго ми је што читав пројекат успешно приводимо крају и поред бројних изазова на које смо излазили а као један од највећих издвојио бих епидемију. Академију за енергетску ефикасност сматрам једним од највећих бенефита, јер ће она превенствено служити најмлађима да виде, науче и примене знања стечена о обновљивим изворима енергије – објашњава Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.

После обиласка котларнице на биомасу у Центру за стручно усавршавање одржан је састанак представника града, установа и тимова укључених у реализацију и имплементацију пројекта Биосол.

Славица Гајић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар