Претходно учење као могућност за стицање професионалне квалификације

(Фото: Град Шабац)

Данас је у Медицинској школи „Др Андра Јовановић“ организован регионални састанак на тему развоја социјалних партнерстава који је намењена представницима средњих стручних школа, послодаваца, локалних самоуправа и филијала Националне службе за запошљавање. Састанак су организовали Министарство просвете, науке и технолошког развоја и пројекат „Развој интегрисаног система националних квалификација у Републици Србији“ у сарадњи са Агенцијом за квалификације. Састанку је присуствовао и градоначелник Шапца др Александар Пајић.

– Медицинска школа „Др Андра Јовановић“ као једна од најреферентнијих установа у образовном смислу у Републици Србији, данас је домаћин регионалног састанка на тему „Развој интегрисаног системa националних квалификација у Републици Србији” и признавања претходног учења. Ово је прва радионица и велико је задовољство што је у читавој Републици кренуло баш из Шапца. Циљ састанка је да се на једном месту окупе сви партнери чија ефикасна сарадња обезбеђује квалитетно стручно образовање за младе и одрасле. На овај радионици било је речи и о увођење поступка признавања претходног учења у систем образовања који ће омогућити стицање квалификација и онима који су знања и вештине стекли ван образовног система“, казао је Пајић и додао да ће овај пројекат у наредном периоду донети многе бенефите људима који су повезани са привредом и којима треба да се призна одређена квалификација како би могли са знањем да се равноправно укључе у сферу рада.

Милош Благојевић, помоћник министра просвете за средње и образовање одраслих рекао је да се овде ради о повезивању националног оквира квалификација са европским оквиром.

– Имамо и једну новину у нашем систему, а то је признавање претходног учења. Ми смо данас овде на првој конференција од низа конференција, где смо решили да заједно са пројектом на неки начин разменимо мишљење и идеје са школама које треба то да спроводе, да се повежемо са привредом и да све ово што смо до сада на законском оквиру направили, сада спроведемо у дело. Желим да се захвалим и градоначелнику и медицинској школи која је данас домаћин – казао је Милош Благојевић.

Пројекат „Развој интегрисаног система националних квалификација у Републици Србији“ један је од текућих пројеката којим Европска унија, подржава модернизацију система образовања и усклађивање са стандардима и праксама земаља ЕУ.

– Очекујемо да се направи поступак акредитације, да учесници буду јавно признати. За то морају да знају да припремају програме, да користе алате, да знају да увежу стандард квалификације, који је национални стандард, са овим што радимо. Прве школе су почеле да се акредитују. Кренули смо да разговарамо са првим кандидатима из сфере грађевинарства за признавање претходног знања – рекао је Елиндо Бандељ, вођа тима Пројекта.

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар