fbpx

Преминуо маестро Бранко Ђурковић

Бранко Ђурковић

Музички педагог, професор и диригент Бранко Ђурковић преминуо је јуче у Паризу у 84. години. Име великог шабачког маестра остаће уписано најсјајнијим словима у музичкој и културној историји Шапца, као оснивача и диригента најнаграђиванијег, највећег и најстаријег градског Хора „66 девојака“.

Бранко Ђурковић је основну школу завршио у Дубљу, а Музичку школу, Гимназију и Учитељску школу погађао је у Шапцу. Вишу музичку школу завршио је у Сарајеву, а Факултет музичке уметности у Београду. Постдипломске студије је завршио на ФМУ у Београду 1978. године.

Предавао је у Основној школи „Селе Јовановић“ у Шапцу, потом у Музичкој и Учитељској школи. Осам година је провео као професор више школе у Педагошкој академији у Шапцу. Септембра 1979. године изабран је за стручног сарадника за предмету Хорско дириговање на Факултету музичке уметности у Београду, а 1980. постао је доцент на истом факултету.

Године 1986. изабран је за ванредног професора на ФМУ, а од 1991. године, све до пензионисања 2003. године, провео је на том факултету у звању редовног професора. Добитник је бројних, највиших музичких награда у земљи и иностранству, као и најпрестижнијих друштвених признања.

– Музичка сцена Шапца остала је без врсног музичког зналца, а бројни његови ученици без изванредног професора. Дело које је оставио иза себе, превазилази локалне оквире и чини нас поносним на чињеницу да је у Шапцу живео, радио и стварао музички стручњак као што је то био Бранко Ђурковић. Због ненадокнадивог губитка, породици Ђурковић упућујем изразе најдубљег саучешћа – навео је градоначелник Шапца др Александар Пајић.

(Фото: ФБ страница Градоначелник Шапца)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар