Председник Вучић пред Генералном скупштином УН: Где вам је било међународно право када сте напали Србију

(Фото: Принтскрин)

Председник Србије Александар Вучић говорио је на 78. заседању Генералне скупштине УН.

Вучић је у свом говору посебну пажњу посветио принципима међународног јавног права које је погажено у случају Србије и поштовања њеног територијалног суверенитета и интегритета.

– Стојим пред вама као представник слободне и самосталне земље, Србије, која се налази на путу ка Европској унији, али која није спремна да погази свога традиционална пријатељства која је вековима градила. Желим да подигнем глас у име своје земље, али и у име свих оних, који данас, 78 година од оснивања УН, истински верују да су принципи Повеље УН једина суштинска одбрана светског мира, права на слободу и самосталност народа и држава. Али и више од тога. Они су залог самог опстанка људске цивилизације. Глобални талас ратова и насиља који ударају на темељ међународне безбедности јесу болна последица чији узрок лежи у напуштању принципа зацртаних у Повељи Уједињених нација – рекао је Вучић. 

Председник је упозорио на последице до којих ће довести кршење међународног права као основе светском мира и слободе.

– Сви који овде говоримо у овој уваженој организацији, говоримо о својим проблемима, неретко се обрачунавамо са стварним и замишљеним непријатељима, удварајући се сопственом јавном мњењу, причајући бајке из будућности, уз недовољно реалног сагледавања ствари. Каква је будућност света? Иако смо сви чули генералног секретара, мало ко га је слушао и готово ниједан светски дневник није пренео његове упозоравајуће речи. У ери доминације социјалних мрежа у којој је важно добити само што више лајкова, у ери у којој се сваком кућном љубимцу посвећује више пажње него деци,није ни чудно што не препознајемо опасности које су пред нама. Као председник једне не тако велике земље, не могу да говорим о односима између великих сила. Нити је мој посао, нити бих успео. Али хоћу да говорим о томе како непоштовање међународног јавног права може да доведе до великих последица – рекао је он.

НАТО агресија

Председник Вучић је приметио, у свом говору, како данас сви говоре о поштовању принципа међународног права и територијалног интегритета и суверенитета земаља чланица УН и подсетио како су сви ти принципи погажени оног тренутка када је НАТО без одобрења Савет безбедности УН напао Србију, а годинама касније помогао привременим албанским властима у Приштини да нелегално прогласе независност тзв. Косова.

– Покушај гажења Повеље УН, Резолуције 1244 и распарчавања моје земље отимањем Косова и Метохије још увек траје. Управо гажење Повеље УН у случају Србије била је једна од видљивих претеча бројних проблема са којима се данас сви суочавамо, а који увелико превазилазе границе моје земље, или оквире региона из ког долазим. Шире посматрано, откад смо се прошли пут овде срели, свет није ни боље, ни безбедније место. Напротив, глобални мир и стабилност су и даље угрожени. И даље се суочавамо са проблемима енергетске безбедности, финансијске нестабилности, као и поремећајима у ланцима снабдевања храном и лековима. Решење за многе проблеме не само да нисмо пронашли, него су они постали бројнији, а неки од њих су постали и сложенији. Говорио сам и о томе како овде нико никога не слуша и не тежи стварним договорима, а у међувремену смо почели све мање и мање да разговарамо као да су сви, водећи се искључиво сопственим интересима, заглављени у сопственим позицијама, одустали од тражења компромисних решења – упозорио је председник.

Територијални интегритет и суверенитет

Вучић је указао на лицемерје највећих светских сила када говоре о поштовању територијалног интегритета и суверенитета.

– Даме и господо, док последња три дана са ове говорнице сви заклињемо на поштовање принципа и правила Повеље УН, управо је кршење истих у корену већине проблема у међународним односима, а примена двоструких аршина отворена позиција за све оне који газећи норме међународног права, али и базичне људске моралности, ратом и насиљем остварују своје интересе. Сви говорници до сада, а верујем и сви после мене, говорили су о неопходности промена у свету истичући своју земљу као пример моралности и послећености праву и светској правди. Данас нећу много говорити у суперлативу о својој земљи, о расту плата и пензија, стотинама хиљада изграђених километара ауто-путева и железничких пруга, новоизграђеним болницама и школама, научно-технолошким парковима, институту за вештачку интелигенцију, пошто се подразумева да штитим њене интересе и да је волим највише на свету. Али ћу говорити о принципима који су гажени и који су нас довели у данашњу ситуацију, и то не од стране малих, који су неретко мета напада, већ од стране најмоћнијих земаља света, посебно оних које су себи дале за право, да читавом свету, свака из свог угла, држе политичке и моралне лекције. Овде у овој сали, пре само два дана, могли смо да чујемо од председника Америке, да је најважнији принцип у односима између држава поштовање њиховох територијалног интегритета и суверенитета, а тек као трећи фактор по значају, поменута су људска права. И чинило ми се да су сви у овој сали то подржали. Ја као председник Србије сам то поздравио са нескривеним одушевљењем. Једини проблем у свему томе, била је чињеница што сам неколико сати после његовог говора морао да видим председницу такозваног Косова, коју највећи део Запада сматра председницом независне државе која је иначе настала сецесијом територије Републике Србије. На само неколико метара даље од ове сале, немачка министарка је рекла да се Немачка држи чврсто Повеље УН, и одлука и аката УН и да никада неће одустати од тога. Све би то било лепо када би било истинито. Готово све велике западне силе брутално су погазиле и Повељу УН и Резолуцију 1244 УН, донету у овом Високом дому, негирајући и газећи баш све оне принципе које данас бране, а то се догодило пре 24 и пре тачно 15 година. Пре 24 године њих 19 најмоћнијих и највећих није имало милости према једној малој Србији. Онда им је 2008. године пало на памет да подрже независност тзв. Косова. Та одлука је донета када је Србија имала владу опредељену за евроинтеграције и била пуноправна чланица свих међународних организација – рекао је председник. 

Вучић је истакао како се више нико на Западу није смејао када је председник Русије Владимир Путин на почетку рата у Украјини употребио исте оне аргументе које су употребиле чланице НАТО током агресије на Србију и подршке стварању независног тзв. Косова. 

Председник Србије је нагласио да Србија поштује територијални интегритет и суверенитет Украјине и свих других чланица УН као и да наша земља никада није одустала од својих принципа поштовања међународног права иако је са Руском Федерацијом веже вековно пријатељство.

– Ми своје принципе не мењамо, нама је свако насиље исто. Свако кршење Повеље УН је исто. Без обзира на силу и без обзира на изговоре. Али када их питамо о ономе што је урађено мојој земљи, одговор је онај који сте сви ви председници мањих земаља чули милион пута: „Не враћајте се у прошлост“. Принципи се не мењају од прилике до прилике, принципи не важе само за јаке. Сва правила морају да важе за све или ћемо као свет завршити у најтежим сукобима. Још једна битна ствар је да је мир постао забрањена реч. Сви имају своје фаворите и кривце. Велике силе имају само лажне принципе. Или ће приниципи међународног права важити за све или то више нису принципи – рекао је Вучић.

Косово и Метохија

Председник је посебан део свог говора посветио како би свету указао на терор који над Србима на Косову и Метохији спроводе привремене албанске власти у Приштини и режима Албина Куртија.

– Прошле недеље је Албин Курти у Бриселу поручио да ће Срби да плате и да пате. Да ли је могуће горе ругање људскости и међународном поретку? Само дан касније, управо сада, одведен је нови контингент Срба, ухапшених у његовој кампањи терора. Цинизам Куртијевог режима иде толико далеко да је, иако су ЕУ и Америка издали саопштење којим осуђују насиље власти у Приштини, скочио број напада на Србе. Милош и Стефан Стојановић, српски дечаци, упуцани су на Бадње вече од стране илегалних припадника снага безбедности. Иако сви знају да је само постојање КБС илегално по Резолуцији 1244. Забрана гласања за Србе, економска блокада, то је део тужне свакодневице за Србе. Сада нема хуманитарне катастрофе и позива на акцију, а многи само слежу раменима и увек кажу да ће све бити кривица обе стране. Ми нисмо мењали принципе зарад дневне политике. Онако како чувамо интегритет Србије, тако бранимо интегритет сваке чланице УН. Само је тужно што се они велики који одлучују, позивају на своје принципе, који им у том тренутку одговарају. Јасно је по томе да улазимо у еру великих сукоба. У таквој ситуацији УН остаје једини фактор који нас окупља. Пружамо пуну подршку свим реформским процесима УН, укључујући иницијативе генералног секретара УН за јачање ове организације. Да не бисмо сви нестали, морамо се сви ујединити на том послу. Неопходно је поштовати територијални интегритет Украјине и поновићу да Србија подржава интегритет свих држава чланица УН. Зато ми је тешко да схватим зашто неки не желе да поштују територијални интегритет Србије. Ипак, желим да се од срца захвалим глобалној већини. Већина чланица поштује Повељу УН. За вас дупли стандарди не постоје и дубоко вам хвала што подржавате наше напоре. Чувајући наше границе чувате и своје границе – поручио је Вучић.

Председник Србије је указао и на непоштовање потписаних споразума.

– Приштина ни читаву деценију после потписивања Бриселског споразума није омогућила формирање ЗСО. Дисбаланс по коме Србија вечито мора да попушта не води ка решењу. Разговор са Куртијем је више монолог, него дијалог. Тешко је објаснити зашто више од десет година од потписивања споразума није створена ЗСО. Србија је на европском путу, спремна да се промени и спремна је за реформе. Имамо добре односе са САД, и верујем да ће наши односи бити још бољи. Исто тако чуваћемо и наша традиционална пријатељства, укључујући и земље Азије, Африке и Латинске Америке. Нећемо прекинути традиционално пријатељство са Русијом. Дијалог је једино решење. Мир и стабилност немају алтернативу и тако наступамо у свим разговорима са ЕУ. Верујем у будућност и да имамо капацитет да уз заједничке напоре превазиђемо разлике. Желим да градимо мостове, а не зидове – рекао је он.

Отворени Балкан

Председник Вучић је указао на важност иницијативе Отворени Балкан и навео да Србија има искрен приступ према свим суседима.

– Ови процеси су нераздвојни део нашег пута да постанемо чланица ЕУ. Имамо овакав приступ зато што желимо да градимо нова пријатељства, и да чувамо она традиционална – казао је Вучић.

Агенда 2030

Председник Вучић је указао и на трачак наде који постоји уколико у свету дође до озбиљних промена и повратка на принципе поштовања међународног права.

– Након много времена усвојена је и Агенда 2030. Постоји трачак наде да испуно сва обећања, иако је много разлога за забринутост. Сви се и даље суочавамо са проблемима као што су сиромаштво и глад. Србија даје све од себе, и неки од резултата Србије су учешће у глобалним иницијативама и њихова примена. Доживели смо четврту индустријску револуцију и трудимо се да пронађемо нове изворе раста. Србија је прва земља у региону која се прикључила глобалном партнерству за вештачку интелигенцију и усвојила Агенду још 2019. године – рекао је он.

Вучић каже да су знање и наука кључни за имплементацију Агенде 2030.

– Зато сам поносан што је на иницијативу Србије проглашена декада за одрживи развој. Све то радимо за будуће генерације. Верујем да смо сви овде свесни да нема развоја без мира. Како је рекао Нелсон Мандела: „Мир је најбоље оружје за развој које ико може да има“. Морамо веровати у то. Морамо да слушамо и разумемо једни друге. Мир нема алтернативу – рекао је председник Србије, на шта је поздрављен аплаузом.

Експо 2027

Председник је позвао све чланице УН да дођу у Београд на велику Међународну изложбу Експо 2027.

– Сви ће осетити дух пријатељства у Београду који ће бити домаћин Међународне изложбе Експо 2027. Дођите у Београд да заједнички славимо људскост. Знам да сам говорио дуже него што су ми тражили, али сам дао себи исто право које су велике силе дале саме себи – рекао је на крају говора председник Вучић који је том приликом поздрављен громогласним аплаузом присутних.

Извор: Политика

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар