Председник Вучић на свечаном пријему поводом Дана Европе

(Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл)

Председник Републике Србије Александар Вучић је, на позив шефа Делегације Европске уније у Републици Србији амбасадора Сема Фабриција, присуствовао свечаном пријему поводом прославе Дана Европе.

Председник Вучић рекао је вечерас да је визионарска идеја Роберта Шумана донела истинску победу новог поверења након Другог светског рата и веру у уједињење различитости у миру и солидарности, уз поруку да ту веру има и Србија, као и наду да ће постати земља која ће бити радо виђена у европској породици народа.

Преседник Вучић је, честитајући свима у Србији и ЕУ Дан Европе, подсетио да је 9. мај и дан када се слави и велика победа слободе, извојевана уз огромне жртве.

“Док су ужаси рата тињали, а Европа лечила ране из Другог светског рата, она је имала и људе попут Роберта Шумана, који су схватали да се само на помирењу народа и њиховом заједништву може стварати будућност”, рекао је председник и указао да су европски народи имали храбрости да у недавним противницима виде будуће савезнике.

“Шуманова визионарска идеја да ће мир бити сачуван, ако стваралачке снаге буду сразмерне опасностима које прете, да ће Европа изронити из конкретних достигнућа, донела је истинску победу новопронађеног поверења и веру у уједињење различитости у миру и солидарности”, рекао је председник Вучић.

Он је поручио да ту веру, иако не изгледа увек тако, има и Србија, као и наду да ће наша конкретна достигнућа, на дугом и не лаком путу до чланства у ЕУ бити адекватно вреднована.

(Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл)

“И да ће Србија уз вашу помоћ, подршку и критику постати земља коју ћете радо видети у европској заједници нација. Верујем да бисмо и ми нашом подршком, помоћи и критиком допринели да ЕУ постане још боље место за живот”, рекао је председник Вучић.

Пуноправно чланство у ЕУ, уз компромисно решење за питање Kосова и Метохије, начин је да остваримо циљ и Србију учинимо уређеном и успешном што би значило да јесмо на добром, европском путу, поручио је председник Србије.

Он је рекао да морамо још много напора да уложимо у реформе, не што то неко тражи од нас, већ зато што знамо да то нама и земљи доноси бољитак. Истакао је и да су посебно важне реформе у владавини права којима се сада приступа са много више одговорности.

Председник Вучић је истакао и да је ЕУ несумњиво највећи донатор, инвеститор, и далеко најважнији трговински партнер Србије и подсетио да се око две трећине свих трговинских послова и још више услужних делатности везује за ЕУ, те да су то чињенице, свиђало се некоме или не. Указао је да је пре седам година када је постао председник владе у фирмама које су долазиле из земаља ЕУ било запослено три пута мање људи него данас.

„То показује колико смо упркос свим проблемима успели да урадимо много тога заједничког и направимо добре резултате, да људима обезбедимо живот, сигурност на послу, да покажемо да можемо да бринемо више о њима“, рекао је он подсећајући и на велику помоћ ЕУ у области образовања.

Председник је подсетио да је приликом недавне посете ЕУ, коју је оценио најбољом до сада, Србија добила додатну подршку инфраструктурним пројектима пре свега за модернизацију, односно готово изградњу нове пруге Београд-Ниш-Прешево. Он је додао да је то и потврђено у писму председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен.

(Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл)

„Захвалан сам Фон дер Лајен што је истакла да је то прекретница у нашим односима. Јесте прекретница, јер та подршка превазилази све што смо заједно урадили и када погледате размере, снагу и значај тог пројекта“, казао је он.

Председник је истакао да Србија и њени грађани сматрају Европу својом кућом и да зато желимо да дамо свој допринос миру, кроз регионално повезивање, Берлинску конференцију и мини Шенген.

„Охрабрен поруком европских званичника надам се да ћу моћи ускоро да их угостим, како би разговарали о даљем убрзању нашег европског пута“, закључио је председник Вучић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици поручио је вечерас да пандемија није преусмерила фокус ЕУ са региона Западног Балкана, као и да ЕУ чврсто стоји на томе да је будућност Србије у ЕУ.

Фабрици је захвалио свима што су се окупили уочи годишњице Шуманове декларације која је настала 9. маја 1950. године, када су положени темељи оног што је ЕУ данас.

Истакао је да је ЕУ предводник глобалних промена и да се Унија заснива на неколико основних идеја које замењују конфронтацију сарадњом, а то су инклузивност и солидарност које могу да победе неједнакост.

Он је истакао да је Србија заједно са ЕУ била солидарна у најразличитијим кризама и позвао на заједничку изградњу будућности у којој, како је рекао, треба да рачунамо једни на друге.

(Извор: predsednik.rs)

Председник Вучић присуствовао обележавању Дана победе

(Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл )

На свечаној Академији поводом Дана победе над фашизмом, председник Републике Србије Александар Вучић је обраћање почео стиховима „Крваве бајке“ Десанке Максимовић, истичући да управо ти стихови, као и поема „Стојанка мајка Кнежопољка“ Скендера Куленовића, на најбољи начин описују трагедију српског народа у Другом светском рату.

„Тешко је говорити на овај дан. Сви желе да покажу како поштују жртве ужаса у Другом светском рату, али један велики део њих на сваки начин и по сваку цену покушава да промени ток историје – да жртву прогласи за џелата, а џелата за жртву. Никада мање земаља, суштински, није обележавало Дан победе над фашизмом. Наше је да не кријемо истину, наше је да о томе отворено говоримо, а не да дозволимо да лаж ту истину победи. Није чудо што у нашем региону присуствујемо дневном прекрајању чињеница и покушајима потпуног прекрајања историје. 

Није случајно што се ниподаштава улога Црвене армије, што се баца под ноге историјских фалсификата и чињеница да је за слободу Европе животе дало више од 22 милиона Совјета.  

Данас, говорићу са поносом о антифашистичкој борби, али и о улози народа који је на овим просторима, неупоредиво са другим народима, допринео победи над мусолинијевским, хитлеровским и павелићевским злом, а то је српски народ. За Србе, Дан победе не значи просто крај рата и долазак слободе, већ и крај страдања. Ми смо у борби против окупатора на сопственим плећима поднели и терет страдања и тријумф победе. Српски, страдални народ је невина жртва, а невине жртве су свете“, истакао је председник Вучић и додао да не смемо и нећемо да заборавимо шта се дешавало јер бисмо на тај начин пристали на оно против чега смо се борили, полажући животе.  

„Српски народ јасно је рекао не фашизму, четрдесетих година прошлог века. Ниједан други народ на простору бивше Југославије то није тако јасно и гласно рекао. Рећи данас да није било тако је исто што и рећи да смо безвредни и сувишни, а то је нешто на шта Србија неће да пристане. Немамо право на то јер заборавити шта је фашизам учинио, омогућило би да он у гротескнијем облику поново настане. Нема нас довољно да можемо да пристанемо на обезвређивање“, рекао је председник Вучић и нагласио да се у Србији пробудио слободарски дух.  

„Поносан сам што предводим генерацију која ће да штити мир, али неће да погне главу. Можете да вређате српски народ, али као председник вам нећу дати да вређате јасеновачке, глинске и друге жртве“, поручио је председник Вучић.

(Извор: predsednik.rs)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар