fbpx

Председник Вучић на спајању новог моста код Шапца: Важан дан за Мачву, Подриње и Србију

Председник Републике Србије Александар Вучић посетио је данас Шабац, где је присуствовао спајању моста преко Саве, у оквиру пројекта изградње ауто-пута Рума – Шабац и брзе саобраћајнице Шабац – Лозница. У обиласку радова су га пратили министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, директор Коридора Србије Александар Антић и в. д. директор Путева Србије Зоран Дробњак.

– Мост је прелеп- рекао је председник по доласку. Није увек лако и једноставно овако нешто обезбедити, али се то све финансира из буџета Србије. Када финансирате један овако крупан, велики и скуп пројекат, онда то говори о снази једне државе. Од Београда до Шапца стизаћемо за 40 минута, неће бити потребно сат и десет минута. Смањиће се број саобраћајних несрећа, ово је од кључног значаја – рекао је Вучић.

Председник је нагласио колико је срећан што је овај пројекат завршен за само две године и истакао да је ово велики дан за читаву Мачву, Подриње и Србију.

– Веома сам срећан што смо за само две године успели да завршимо овај мост на Сави, да спојимо последњом бетонском коцком две обале Саве код Шапца. Пут Рума – Шабац завршићемо пре краја следеће године, то је велика ствар за Нови Сад, Београд, али и целу Мачву, Подриње. Отворили смо радове на путу Шабац – Лозница, Лозница је бољу експропријацију одрадила. За две године и три четири месеца требало би да Лозница буде завршена и комплетна саобраћајница. Србија није иста земља, тим људима ће бити много ближи и Нови Сад, Београд. Овај мост је једно мало ремек-дело. Ја нисам гледао ни један мост како се прави, овде сам то видео и техничко-технолошки. Чини ми се да је у вашем интересу да пожурите, да вам материјал не би био скупљи, а наравно и у нашем да се то што пре заврши – рекао је Вучић.

Председник је потом истакао да је пројекат Јадар могао да буде развојна бомба за цело Подриње и Лозницу.

– Пројекат Јадар је могао да буде развојна бомба за цело Подриње и Лозницу, Лозница је могла да има буџет 150 милиона евра, да људи живе пет до десет пута боље данас, али сам сам крив што сам подлегао притисцима, који су помало и индуковани споља. Брзо се развија Лозница, али недовољно брзо. Али, ово је велика ствар- напоменуо је Вучић.

Мост на Сави код Шапца део је ауто-пута до Руме, а чине га прилазне конструкције на левој и десној обали, те конструкција моста преко реке. Дужина моста је 1,33 км, а фундиран је на 371 шипу, са укупно 45 наглавних греда и 47 стубова. Главни распон на основу димензија пловидбеног пута износи 155 метара.

Мост је део ауто-пута Рума – Шабац дужине 21 километар, чији завршетак је најављен за половину следеће године. Део истог пројекта је изградња и брзе саобраћајнице Шабац-Лозница дужине 54 километра. Укупна дужина три деонице које ће повезати сремски и мачвански округ је 77 километара, а процењена вредност реализације пројекта 467,5 милиона евра.

Ауто-пут ће имати шест трака, а брза саобраћајница четири саобраћајне траке. Инвестиција је важна и зато што се наставља на будући Фрушкогорски коридор. Деоница Рума – Шабац преко новог моста на Сави растеретиће улице села Кленак, Платичево, Хртковци и Јарак, а испред Хртковаца биће изграђен надвожњак с петљом.

(Фотографије: Град Шабац)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар