Председник Вучић на обуци Речне флотиле у Шапцу

Председник Републике Србије Александар Вучић данас је присуствовао обуци јединица Речне флотиле и обишао тактичко-технички збор средстава наоружања и војне опреме Копнене војске. Догађај је одржан на полигону војног комплекса „Мачвански партизански одред“ у Шапцу код тврђаве Стари град.

Поводом 16. новембра, Дана копнене војске и Дана рода пешадије, на привременом полигону за обуку „Мачвански партизански одред“ на Старом граду, одржана је редовна обука Речне флотиле и тактичко-техники збор наоружања и војне опреме Копнене војске. Обуци су присуствовали председник Републике Србије Александар Вучић, министар одбране Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић и градоначелник Шапца Александар Пајић.

У сећање на почетак славне Колубарске битке, на 105. пловном километру десне обале реке Саве, у непосредној близини шабачке Тврђаве, на привременом полигону за обуку “Мачвански партизански одред” успешно је изведена обука Речне флотиле под називом “Тактичка група у одбрани пловног пута” уз учешће јединица Прве бригаде и Четврте бригаде Копнене војске.

– Пре свега, да још једанпут, честитам  припадницима Војске Србије – Копнене војске  празник – сто седми рођендан  и да им  пожелим  и бољу опрему и  боље наоружање и наравно још много година, деценија мир. Желим да им честитам и на данас изведеној вежби  овде на Сави у Шапцу  која је урађена у веома сложеним условима. Све што су извели учинили су  на изузетан начин  – рекао је председник Републике Србије Александар Вучић.

У реализацији седам задатака учешће је узело  преко 200 припадника Копнене војске уз ангажовање око 40 средстава ратне технике: четири брода, седам чамаца, четири амфибијска транспортера, шест реморкера са 12 пловних чланака, четири оклопљена борбена возила и два камиона.

– Још много тога ми морамо  да радимо на додатном  опремању  и модернизацији  наше Речне флотиле. Не само на сонарима и  не само на увођењу дронова  већ и на  дигитализацији наше додатне  опреме, куповини  нових чамаца, пре свега са ниским газом. Дакле, не само да имамо   бродове и чамце за Саву и Дунав  већ и за  Мораву, Тису, Дрину. Дакле то су  ствари које ћемо морати  у наредном периоду да учинимо. Много тога већ до краја године стиже за  копнену војску и верујем да  ће  генерали и Симовић и  Мојсиловић  и министар Стефановић и Милорадовић бити  задовољни оним што је држава учинила.

Последњих година улажемо  више него икада у нашу војску,  у наше наоружање  и опрему, потпуну модернизацију, и то није лако. Наша највећа снага уз сву модернизацију  и све што чинимо јесу људи – војници,  официри, подофицири. Они који  свакога дана  тренирају, увежбавају себе да би, не дај Боже и у случају потребе, били у стању да  заштите  и сачувају  нашу земљу – истакао је председник Вучић.

По завршетку обуке председник Вучић  обишао је и тактичко-технички збор наоружања и војне опреме Копнене војске на Привременом полигону за обуку “Мачвански партизански одред” у Шапцу.

„Могли смо да видимо колико смо напредовали, али и да видимо недостатке. Када је реч о средствима за борбена дејства, ту напредујемо брже јер смо се томе посветили, али на осталом ћемо морати да радимо још брже и више, од инжењерије до система веза”, казао је Вучић.

Он је навео је да треба ојачати и Речну флотилу набавком брзих и окретних чамаца, који су добро наоружани и имају снажну ватрену моћ. Вучић је подсетио да ће припадници војске, заједно са здравственим радницима и запосленим у социјалним службама, имати од наредне године највеће повећање плата – осам одсто.

„Повећање плата иде већ из године у годину и сада је много боља ситуација него раније“, казао је председник Александар Вучић.

Текст и фото: Оља Гавриловић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар