Председник Вучић на Четвртом демографском самиту у Будимпешти

(Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл)

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у једнодневној посети Мађарској, где је учествовао на Четвртом демографском самиту и поручио да је питање демографије питање опстанка и Србије и других земаља.  

Председник Вучић је истакао да ће питање демографије ускоро постати најважније политичко питање у региону. Он је навео да је по овом питању Србија, на основу примера Мађарске, увела велики број мера и најавио да ће се у Србији појачати финансијски подстицаји за помоћ породицама и деци.  „Ја говорим нешто што је малтене забрањено, али само тестирајте то што кажем. Данас је некултурно говорити о својој деци, породици, породичним вредностима, јер онда вређамо оне друге. Мени је жао што идемо у том правцу“, рекао је председник Вучић и додао да се суочавамо са нечим што је у сталној супротности, са либералним политичким марксизмом који нас константно приморава да слушамо нове теорије које ће мењати наше животе, али тако да их изгубимо.  

„Пре 10 година, владавина права било је једино питање којим смо се бавили. Настала је логика, која је коришћена против оних који су били непослушни, а онда се појавило питање климатских, еколошких промена. Нормално је да САД и Кина разговарају о тим питањима, али колико је то занимљиво за Мађарску и Србију? Да ли је то најважније питање? Важније од наталитета, демографских питања, будућности наше деце“, упитао је председник Вучић и истакао да је потребно створити платформу која ће обезбедити и опстанак и преживљавање држава. Он је додао да је пре 20 година Европа имала 20 одсто удела у светском економском расту, а данас је то 10 одсто, док ће за пет година бити седам одсто.  

„Ако говоримо о демографским параметрима, за 30 година Нигерија, једна афричка држава, имаће више становника него цела Европска унија, или више житеља него САД“, приметио је председник Вучић и додао да ће они тиме стећи предност коју нећемо моћи да сустигнемо. Он је нагласио да треба да се окренемо ка будућности, која ће одржати наше нације и учинити државе живим.  На панелу су, поред председника Републике Србије,  учествовали  и некадашњи потпредседник Сједињених Америчких Држава Мајк Пенс, председник Владе Републике Словеније Јанез Јанша и председник Владе Пољске Матеуш Моравјецки. 

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар