Председник Чешке Милош Земан се извинио српском народу због НАТО бомбардовања

(Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл)

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у дводневној посети Прагу, где се састао са председником Чешке Републике Милошем Земаном, са којим је разговарао о европском путу Србије, билатералним односима и будућим пројектима две земље.

Председник Чешке Републике Милош Земан дочекао је председника Републике Србије Александра Вучића уз највише државне почасти, након чега су двојица председника присуствовала церемонији доделе одликовања.

 „Орден који сам данас добио представља за мене велику част, али и  додатну обавезу да се борим за српско-чешко пријатељство“, изјавио је председник Вучић након што му је председник Земан доделио највише одликовање Чешке Републике, Орден белог лава. 

 Председник Вучић је нагласио да је са председником Земаном разговарао о много конкретних ствари и захвалио на подршци коју Чешка Република пружа Србији на њеном европском путу.

„Много тога можемо да научимо од наших чешких пријатеља“, рекао је председник Вучић истичући да је Чешка наш традиционални пријатељ и изразио наду да ће Србија и Чешка повећати ниво економске сарадње и трговинске размене у будућности.

 “Данас смо имали одличне разговоре по многим питањима и желим да вас обавестим да ће председник Земан, пре краја године, посетити Србију“, рекао је председник Вучић и упутио обећање да ће Србија, након решавања компликованих имовинских проблема, поклонити Чешку кућу, зграду из 1928. године, Чешкој Републици и том приликом изразио наду да ће председник Земан присуствовати њеном отварању. Он је додао да припадници чешке мањине живе највећим делом у Јужном Банату и представљају право богатство Србије, те да зато жели да им се омогући да имају своју кућу, која им је припадала, а одузета им је 60-их година прошлог века.

Председник Вучић истакао је, после извињења које је јавно српском народу упутио председник Чешке Милош Земан због учешћа у бомбардовању некадашње СРЈ, да је данас дивно бити Србин у Прагу, и да Србија никада неће заборавити речи чешког председника. Он је додао да  ће Србија и Срби вечно бити захвални на томе, јер то што је данас изговорио председник Земан – нико други није рекао.

 „Србија ће чешки народ доживљавати не само као пријатељски, већ и као братски народ“, нагласио је председник Вучић.

 Председник Вучић је подсетио да српску делегацију очекују важни разговори са бројним чешким компанијама, као и да ће Србија настојати да обезбеди најбоље услове за међусобну сарадњу. Он је изјавио да је тргованска размена Србије и Чешке сваке године све већа, као и да се број чешких инвестора у Србији из године у годину повећава.

„Прихватили смо идеју Министарства спољних послова Чешке Републике о додатној обуци за послове пореске политике и верујем да ћемо имати успеха по том питању“, рекао је председник Вучић и изразио наду да Србија може да буде подједнако успешна као Чешка на пољу пореске политике, као и да много доброг од чешких пријатеља можемо да усвојимо и научимо.

 Председник Чешке Републике Милош Земан је истакао да је бомбардовање тадашње Југославије било грешка. „Било је то горе од злочина, била је то грешка. Као човек, желео бих да замолим српски народ да нам опрости“, рекао је чешки председник Земан и додао да је са председником Вучићем разговарао о традиционалном чешко-српском пријатељству.

 „Пријатељству, које се доказало 1938. године када смо били изневерени од својих западних савезника, али и 1968. године – када су нас изневерили источни савезници. У оба случаја српски народ нам је изразио своју подршку, а ми смо му захвалили бомбрадовањем. Овом приликом желим да се извиним за бомбардовање тадашње Југославије“, навео је председник Земан. Он је рекао је да су разговарали и о успешном развоју економске сарадње, чешким компанијама које послују у Србији, као и о позиционирању две земље у погледу међународних односа.

 Председник Земан је истакао да Србија на веома успешан начин успоставља добре и коректне односе са свим кључним земљама. Он је оценио да је успех Србије на пољу вакцинације евидентан јер је својим грађанима обезбедила вакцине из неколико земаља.

 „Веома ценим ову посету и радо се сећам своје посете Београду. Надам се да ћу пред сам крај свог мандата још једном видети тај град“, закључио је председник Земан.

 У пратњи српске делегације, председник Вучић састао се данас и са председником Посланичког дома Парламента Чешке Републике Радеком Вондрачеком и том приликом уписао се у књигу почасних гостију Посланичког дома.

(Извор: Председништво Србије)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар