Позив локалним управама: Конкурс за енергетску ефикасност отворен до 21. маја

Зорана Михајловић (Фото: srbija.gov.rs)

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да је ово година великих промена у енергетском и рударском сектору и да четири нова закона у овој области представљају базу даљег развоја и енергетске транзиције Србије.

Михајловић је у јутарњем програму Телевизије „Хепи“ подсетила на то да је до 21. маја отворен позив за локалне самоуправе да се пријаве за субвенционисање енергетске ефикасности, те да је неопходно да смањимо потрошњу електричне енергије између 35 и 45 одсто.

Локалне самоуправе ће расписати два јавна позива – један за компаније које ће те послове реализовати, а други, у току јула, за грађане како би заменили столарију, објаснила је она.

Ове године је, како је указала, реч о пилот пројекту, јер смо тек усвојили законе, а већ следеће године очекујемо буџет од најмање 150 милиона евра само за замену столарије, уз напомену да неће бити ограничења да ли живите у стамбеној згради или породичној кући, као што неће бити ограничења ни у квадратури.

Потпредседница Владе осврнула се и на обновљиве изворе енергије, односно постављање соларних панела.

Према њеним речима, раније је била потребна грађевинска дозвола да би поставили соларне панеле на кров, а сада је кроз нови закон то поједностављено и упрошћена процедура.

Наиме, како је објаснила, потребно је да направите пројектно-техничку документацију и да добијете решење о одобрењу да поставите соларни панел, потом потписујете уговор са локалном дистрибуцијом.

План нам је да све буде јасно, кратко и једноставно. На овај начин производите зелену енергију, кад нисте код куће она се чува за следећи месец, чиме снижавате свој рачун за електричну енергију, нагласила је Михајловић.

Она је потврдила да процењена вредност резерви минералних сировина у Србији износи више од 200 милијарди евра, што је огромно богатство.

У том контексту, Михајловић је поновила да никакав уговор са компанијом „Рио Тинто“ неће бити потписан док не будемо имали све неопходне студије утицаја на животну средину и док сви не буду имали увид у то.

Србија неће радити ништа што ће угрозити животну средину, било да је реч о литијуму, који је руда 21. века или некој другој. Тек кад будемо знали да се литијум може производити на одржив начин уз заштиту животне средине, зашто да не размишљамо о фабрици литијумских батерија и електричним аутомобилима, где ће се десити раст свуда у Европи, указала је она.

Такође, како је додала, јадарит је јединствен минерал у свету и технологија ће бити јединствена.

Потпредседница Владе је, објашњавајући шта значи истраживачко право, истакла да нико нема право да уђе на парцелу док власник не дозволи, при чему компанија треба да испуни бројне критеријуме – да има пројекат и сагласности више институција, док су истражне бушотине пречника 10 до 15 центиметара.

Нисмо случајно донели четири нова закона. Од нас се тражи да у времену испред нас направимо добру енергетску политику, да будемо енергетски и еколошки безбедни, да грађани имају довољно електричне енергије коју ћемо све више производити из обновљиви извора – хидро, гасних и соларних електрана, а да постепено смањујемо и затварамо термоелектране, закључила је она.

(Извор: srbija.gov.rs)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар