Позив градовима и општинама за суфинансирање уклањања дивљих депонија

(Фото: Пиксабеј)

Министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић упутила је позив градовима и општинама да кандидују пројекте за превенцију нелегалног одлагања и уклањање отпада, које ће Министарство у овој години суфинансирати са 75 милиона динара.

Вујовић је навела да ће средства бити додељена у максималном износу од 80 одсто оправданих трошкова, а најмање 20 одсто трошкова сносиће град или општина, при чему ће главни критеријуми за доделу средстава бити степен општег утицаја и значај пројекта за животну средину, као и спремност пројеката.

Она је указала на то да је рок за пријаву почео да тече 7. јуна, а трајаће до 22. јуна ове године, поручивши локалним самоуправама и градским општинама које имају проблем с дивљим депонијама на својој територији, да искористе прилику и пријаве пројекте како би добиле подршку државе.

Према њеним речима, ресорно министарство је по први пут расписало овакав конкурс, јер у Србији, на жалост, има велики број дивљих депонија, које су често у близини река или у градским зонама близу насеља.

Одлучни смо у намери, да заједно са локалним самоуправама, решавамо овај вишедеценијски проблем, а конкурс је први корак у том смеру, нагласила је она и додала да су планиране и појачане контроле, како једном очишћене и ревитализоване локације, не би поново постајале депоније.

Документација потребна за конкурс доступна је на интернет страници Министарства и на порталу е-Управа. Коначне ранг листе биће објављене на интернет страници Министарства и Порталу е-Управе, додаје се у саопштењу.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар