Изабране фирме по Јавном позиву за спровођење мера енергетске санације (ГАЛЕРИЈА / ВИДЕО)

У Шапцу је данас потписан Споразум са директним корисницима – привредним субјектима који су се пријавили по Јавном позиву за спровођење мера енергетске санације на територији града Шапца. У реализацији пројекта учествоваће осам привредника са којима су потписани уговори.

У програму енергетске санације домаћинстава учествује 67 локалних самоуправа. Јавни позив за фирме које ће изводити радове је завршен, а у Шапцу је на градском конкурсу одабрано осам фирми од којих пет за замену столарије и три за послове уградње котлова.

– Половину новца за замену дотрајалих врата и прозора и за уградњу котлова субвенционисаће држава и локална самоуправа, а другу половину грађани. Министарство је за овај пројекат издвојило граду Шапцу средства у износу од 5 милиона. Наш град ће издвојити средства у истом износу, а грађани другу половину. У сарадњи са Министарством рударства и енергетике желимо да свака кућа и домаћинство на селу имају могућност да замене дотрајала врата и прозоре и да уграде котао на биомасу. Због лоше изолације троши се доста више топлотне и електричне енергије. Треба имати у виду да је ове године пилот пројекат, а у наредној години ћемо издвојити много већа средства за велики број домаћинстава. Заједно са државом развијамо Шабац као град будућности – истакао је градоначелник др Александар Пајић, који је у име Града потписао Споразум са представницима изабраних фирми.

Јавни позив за грађане који могу да изаберу неку од фирми са листе биће отворен 30. августа и трајаће закључно са 20. септембром. 50 одсто средстава обезбеђују грађани који желе да унапреде енергетску ефикасност објекта у ком станују, а без ограничења по питању типа стамбеног објекта и његове квадратуре. У овом, првом кругу, субвенције су намењене становништву на сеоском и приградском подручју.

Држава програм енергетске санације домаћинстава субвенционише по локалној самоуправи са 10 милиона динара. С обзиром да је ово пилот пројекат, према најавама, у наредним фазама средства би требало да буду далеко већа.

Славица Гајић

(Фотографије: С. Гајић; ФБ страница Градоначелник Шапца)

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар