Подстицај рађања и подршка породицама са више деце

(Фото: Град Шабац)

Градоначелник Шапца др Александар Пајић састао се са министром за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Ратком Дмитровићем. Тема састанка била је примена мера пронаталитетне политике и очување породице.

Министра за бригу о породици Ратка Дмитровића, градоначелник Шапца упознао је са мерама локалне демографске политике. Размењена су искуства о томе шта је све могуће предузети, шта планира држава а шта град у наредном периоду како би се подстакло рађање и обезбедила боља социјална сигурност породица са једним или више деце.

– Поклањање велике пажње популационој политици неопходно је нарочито када се има у виду статистика која показује да смо као земља, у демографском смислу, на силазној путањи – истакао је министар Дмитровић.

– Град Шабац ће оформити ново радно тело које ће се бавити програмима који за циљ имају подстицај рађања и помоћ и подршку породицама са више деце – нагласио је градоначелник Пајић.

Данас су представљене и нове мере за подстицај рађања које ће важити већ од Нове године. Тако ће, мајке које роде прво дете убудуће уместо 100.000 динара помоћи, добијати 300.000 динара. Једна од мера односи се и на стамбено збрињавање младих родитеља, а разматра се давање бесповратне помоћи од 10.000 до 20.000 евра за куповину стана.

Славица Гајић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар