Подршка за самосталан живот – нови почетак

Пројекат, чији је укупан буџет 750 хиљада евра, реализује се у оквиру програма „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији“ а спроводе га град Шабац у сарадњи са партнерима – Каритас Шабац и Центар за социјални рад Шабац. Биће изграђене 23 стамбене јединице за социјално угрожене категорије становништва.

У шабачкој Градској кући данас је представљен пројекат “Подршка за самосталан живот – нови почетак”. Циљеви, очекивани резултати и активности у оквиру пројекта били су главна тема скупа.

Допринос развоју одрживог, одговорног и инклузивног система социјалне политике на територији града Шапца који обезбеђује добробит деце и одраслих суочених са сиромаштвом и социјалном искљученошћу кроз побољшање животних услова и укључености у социјални и економски живот локалне заједнице главни је циљ пројекта “Подршка за самосталан живот – нови почетак”.

– Шабац је једна од 19 локалних самоуправа којој су одобрена средства за финансирање пројекта од стране УН. Сам пројекат је веома комплексан и захтева велику посвећеност и ангажовање свих оних који раде на имплементацији, те је формиран тим који чине представници Града Шапца, Каритаса Шабац и Центра за социјални рад. Надам се да ћемо током наредне године бити успешни у планираним активностима, пре свега због корисника којима је пројекат и намењен – рекла је Ана Маринковић, руководилац пројекта.

Пројекат, чији је укупан буџет 750 хиљада евра, реализује се у оквиру програма „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији“ а спроводе га град Шабац у сарадњи са партнерима – Каритас Шабац и Центар за социјални рад Шабац.

– Од тог износа донација Европске уније је 638.000 евра, а остатак је учешће Града. Биће изграђене 23 стамбене јединице за социјално угрожене категорије становништва. Реч је о рањивим групама становништва, пре свега о женама жртвама насиља, ромским породицама, младима који излазе из услуге социјалне заштите и о особама са инвалидитетом које ће моћи да добију нове потпуно опремљене стамбене јединице. Пројекат подразумева и едукације које ће оснажити ове породице да стекну нова знања, вештине и учествују на тржишту рада, како би пронашли адекватан посао. На тај начин биће у потпуности укључени у заједницу – истакао је градоначелник Шапца др Александар Пајић.

Ово је само један од начина подршке и бриге о осетљивим групама јер Град има добро уређену социјалну политику.

– Из буџета се за ову намену се на годишњем нивоу издваја 250 милиона за шест права и 12 услуга. Сматрам да је ово велики корак, те ћемо наставити са сличним пројектима и активностима, јер бригом о суграђанима стварамо град будућности – нагласио је градоначелник Пајић.

Програм „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији“ спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге у партнерству са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а у сарадњи са Министарством за европске интеграције.

Текст и фото: Оља Гавриловић

* Овај прилог настао је у оквиру пројекта “Велики корак Малог Париза”, који је суфинансиран из буџета Града Шапца. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар