Почиње трка за „Престоницу културе Србије 2023“

(Фото: Шабачки лист)

Министарство културе и информисања Владе Републике Србије расписало је данас конкурс за избор „Престонице културе Србије 2023. године“, чији је циљ подизање квалитета културног живота јединице локалне самоуправе, покретање културног, уметничког и туристичког развоја кроз активирање постојећих и осмишљавање нових уметничких програма традиционалних и савремених форми, оживљавање постојећих институција културе, али и покретање нових и савремених институција.

Изабрана јединица локалне самоуправе понеће титулу „Престоница културе Србије 2023“ која ће јој омогућити да буде препозната као релевантни национални центар развоја културе и на тај начин постане видљивија на културној мапи Србије и Европе.

Циљ конкурса је пружање подршке јединицама локалних самоуправа да у сарадњи са установама, уметничким и другим удружењима регистрованим за обављање делатности културе, појединцима, као и другим субјектима у култури унапреде своје капацитете у култури, културну продукцију и културну понуду.

Програм “Престоница културе Србије“ допринеће успостављању предвидиве и конзистентне културне политике која обухвата савремено стваралаштво, креативне и културне индустрије, заштиту и унапређење културног наслеђа, иновативно коришћење јавних простора, као и унапређење регионалне и међународне сарадње.

Пријаве се подносе од 2. августа до 2. септембра 2021. године на конкурсном упитнику и достављају у штампаној и електронској форми Министарству културе и информисања са назнаком „За Конкурс – Престоница културе Србије 2023“.

Конкурс је отворен за јединице локалне самоуправе у Републици Србији, осим за градове Београд и Нови Сад.

Решење о избору пројеката биће донето у року од 60 дана од дана окончања пријема конкурсне документације, а висина додељених средстава биће опредељена Законом о буџету Републике Србије за 2022. годину.

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар