Почела изградња Фрушкогорског коридора

(Фото: buducnostsrbijeav)

Изградња Фрушкогорски коридора, ауто-пута од Новог Сада до Руме дугог 47,7 километара, почела је данас, а палнирано је да радови буду завршени за три године. Саобраћајница ће имати четири траке од по 3,5 метра, без зауставних трака, и спајаће аутопутеве ка Шиду и Суботици. Кроз Фрушку гору бити пробијен тунел дужине 3,5 километра, који ће бити најдужи у Србији и изграђен мост преко Дунава код Ковиља дужине 1,8 километара.

Вредност пројекта је 606 милиона евра, а главни извођач радова је кинеска компанија ЦРБЦ.

Обележавању почетка радова на изградњи Фрушкогорског коридора присуствовао је председник Србије Александар Вучић који је рекао да ће та брза саобраћајница повезати јужну Бачку са Сремским округом и Мачвом, олакшати транспорт камиона у том делу и омогућити бржи превоз путника.

(Фото: buducnostsrbijeav)

Вучић је цитирао речи српског књижевника Милоша Црњанског да „стрмоглаво грабимо у будућност” и нагласио да се раде велике ствари за земљу. Он је рекао да држава може да поднесе трошак изградње Фрушкогорског коридор од 606 милиона евра и да је оптимиста да ће раст БДП-а ове године бити седам одсто, иако је био планиран раст од шест одсто. Највећи допринос расту у првом кваратлу од преко један одсто, по његовим речима дало је грађевинарство чији раст је био 20,5 одсто.

„Фрушкогорски коридор, нагласио је председник, јесте скуп пројекат, али Србија то може, хоће и мора да поднесе, јер желимо да оставимо генерацијама које долазе оставимо боље путеве”. Од представника кинеске компније ЦРБС добијено је обећање да ће саобраћајница бити изграђена до марта 2024. иако је било уговорено да радови буду завршени до маја 2025. године.

„Обећано је, такође, и да ће за свако дрво које на Фрушкој гори буде посечено због изградање коридора бити посађене две саднице”, казао је председник Србије.

(Фото: buducnostsrbijeav)

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо је казала да је у Србији у изградњи путне инфраструктире ангажовано 1.000 кинеских радника. Подсетила је да је компанија ЦРБЦ градила „Пупунов мост”, аутопут „Милош Велики” и истакла да нови пројекат потврђује виталност кинеско-српске сарадње.

Данашњем почетку радова на Фрушкој гори присуствовали су и премијерка Ана Брнабић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, директор Коридора Србије Александар Антић и вршилац дужности директора Путева Србије Зоран Дробњак.

(Извор: Влада Србије, агенције)

0 коментар
0

Прочитајте још

Оставите коментар